Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Už žádné Bez vědomí. HBO Max šetří na původní tvorbě v evropských zemích

Kultura

  15:37
Streamovací služba HBO Max výrazně omezila své plány na evropském teritoriu. Napříště pro ni nebude vznikat původní tvorba v Česku a dalších státech střední Evropy, ale například ani ve skandinávských zemích. Značka HBO přitom v minulosti významně posílila úroveň české televizní tvorby například sériemi Pustina nebo Bez vědomí, z produkce HBO pochází i dílo Agnieszky Hollandové Hořící keř.

Záběr ze seriálu Bez vědomí foto: HBO

Rozhodnutí oznámil v pondělí mediální konglomerát Warner Bros. Discovery, pod nějž služba HBO Max spadá. Utlumení původní tvorby mimo USA je právě důsledkem spojení značek Warner Bros. a Discovery, které vstoupilo v platnost letos v dubnu. Vyžádalo si rozsáhlé úspory a konglomerát musí navíc čelit zostřujícímu se konkurenčnímu tlaku a celkově nejisté situaci na poli streamovacích služeb, kdy se přestává dařit i dříve suverénnímu Netflixu.

Z vyjádření společnosti, které zveřejnil server Variety, není zcela zřejmé, jak bude nadále vypadat lokální náplň HBO Max. Prohlášení hovoří o tom, že Warner Bros. Discovery chce v daných regionech nadále objednávat pořady od třetích stran. Původní produkce však byla v minulosti pro značku HBO klíčová. Zprávu nepřivítali ani investoři, podle agentury Reuters způsobilo oznámení o konci evropské původní tvorby na HBO Max pokles ceny akcií Warner Bros. Discovery. V Česku rozhodnutí společnosti znamená, že projekty jako Pustina prakticky nebudou mít šanci na vznik. Myslí si to i scenárista Štěpán Hulík, který stál právě u zrodu Pustiny nebo Hořícího keře.

„Přestože HBO v Čechách produkovalo jen jeden velký hraný projekt ročně, jeho vliv na domácí televizní tvorbu byl dalekosáhlý,“ napsal Hulík Lidovým novinám. „Vytvářelo totiž standardy pro všechny ostatní televize snažící se u nás o tvorbu ,quality TV’. A vytvářelo standardy i pro české diváky těchhle seriálů – právě díky HBO zjistili, že očekávat od domácí televizní tvorby stejnou kvalitu, jakou znali ze svých oblíbených seriálů ze zahraničí, je úplně legitimní. V tomhle smyslu bylo HBO na domácím poli věrozvěstem a nevidím v tuhle chvíli nikoho, kdo by ho mohl nahradit. Moji vděčnost, že jsem aspoň na chvíli mohl být součástí jedné vzrušující etapy, tak vyvažuje smutek z toho, že nic podobného se nejspíš hned tak nezopakuje.“

Úsporné plány společnosti Warner Bros. Discovery navíc zasáhly i do aktuální nabídky HBO Max. Streamovací služba přestala předplatitelům nabízet některé tituly, s nimiž bude dále obchodovat. V Česku se to týká série Bez vědomí z roku 2019, ale i pořadu Spolu & hladoví od Lukáše Hejlíka, který měl na HBO Max premiéru teprve začátkem dubna.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...