Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

‚Užívej si menstruaci!‘ Cestující v metru jsou znechuceni z kontroverzní výstavy

Kultura

  16:00
STOCKHOLM - V komplexu stockholmského metra začala nová výstava umělkyně Liv Strömquistové. Ta má propagovat pozitivní přístup žen k jejich menstruaci. Explicitní obrazy ale nejsou příliš po chuti cestujícím.

Menstruační umění ve stockholmském metru. foto: Twitter

Stockholmskému metro se někdy označuje za největší uměleckou galerii na světě. Umělci vystavují téměř na každé ze sta stanic. Díla Švédské umělkyně a moderátorky Liv Strömquistové lze najít na stanici Slussen.

Strömquistová se ve svém uměleckém projevu zabývá řadou problémů, jako je odlesňování, znečišťování nebo ženská menstruace. Výstava nazvaná The Night Garden (Noční zahrada) sice zobrazuje přírodu, kromě ní ale také ženy s viditelnou menstruační skvrnou. Jeden z obrázků zobrazuje krvácející bruslařku s roztaženýma nohama a u ní nápis: „Všechno je v pořádku. Jenom krvácím.“

Menstruační umění ve stockholmském metru.

U cestujících vyvolávají díla smíšené pocity. Na sociálních sítích lze nalézt velmi negativní reakce, podle kterých jsou obrazy odporné. „Jako by nebylo dost toho, že dostanete menstruaci jednou měsíčně. Teď si ji můžete užít vždy, když pojedete metrem,“ píše jedna z uživatelek sociální sítě Twitter.

Je hořící židle umění, nebo už design? Tuto otázku si pokládá výstava 5KV

Strömquistová v rámci výstavy poskytla rozhovor švédskému rádiu Sveriges Radio. V něm přiznala, že počítala s tím, že výstava vyvolá kontroverze. Zároveň je ale vděčná tomu, že pro veřejnou debatu otevírá téma, o kterém se stále příliš nemluví.

20.září 2017 v 16:05, příspěvek archivován: 03.listopadu 2017 v 11:17

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...