Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V aukci se objevil román tvůrce absurdního divadla Samuela Becketta

Kultura

  14:00
LONDÝN - Rukopisy prozaické prvotiny irského spisovatele a dramatika byly vydraženy v Londýně za skoro milion liber (30 milionů Kč).

Rukopis prvního románu Samuela Becketta foto: AP Photo/Sotheby's

Splnily tak očekávání aukční síně Sotheby's. Kupcem se stala Univerzita v Readingu na jihu Anglie, která za rukopisy zaplatí 962 500 liber. Sotheby's odhadla výnos na 800 000 až 1,2 milionu liber.

"Jde nepochybně o nejdůležitější rukopisy kompletního románu moderního britského nebo irského spisovatele, který se objevil v aukci za mnoho desetiletí," řekl odborník dražební společnosti na literaturu Peter Selley. Román napsal Beckett mezi srpnem 1935 a červnem 1936, kdy podstupoval psychoanalýzu.

Rukopisy sestávají z šesti sešitů, v nichž je děj mnohokrát revidován. Jsou v něm i různé čmáranice a také karikatury dalšího irského spisovatele Jamese Joyce či britského komika Charlieho Chaplina - tedy lidí, kteří měli na Beckettovu tvorbu velký vliv.

Samuel Beckett

Narodil se v dubnu 1906 a zemřel v prosinci 1989. Románovou trilogií Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný položil základy postmoderní prózy. Nejvíc se ale proslavil jako dramatik, a to zejména hrou Čekání na Godota, v níž vedou bezcílný dialog dva tuláci marně čekající na kohosi, kdo by prolomil jejich beznaděj a změnil jejich osud. Drama, uvedené poprvé před šedesáti lety, způsobilo převrat na poli moderního divadla.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.