130 let
Tom Ford a Colin Firth (Benátky 2009)

Tom Ford a Colin Firth (Benátky 2009) | foto: AFP

V Benátkách sklízel úspěch i módní návrhář - režisér Tom Ford

Slovensko
  •   20:59
BENÁTKY - Hlavní cenu, Zlatého lva, na filmovém festivalu v Benátkách dnes získal izraelský film Lebanon (Libanon) režiséra Samuela Maoze. Námětem je izraelský zásah v Libanonu v roce 1982. Snímek má autobiografický charakter.

Cenu pro nejlepší herečku dostala ruská umělkyně Xenia Rappoport za roli emigrantky ve filmu italského režiséra Giuseppeho Capotondiho La doppia ora (Dvojí hodina). Nejlepším hercem byl vyhlášen Brit Colin Firth, a to za roli smutkem zlomeného muže v prvotině amerického módního návraháře (!) Toma Forda A Single Man (Samotář). Cena za režii byla přiřčena mladé íránské režisérce Šírín Nešatové za její film Women without Men (Ženy bez mužů).

Sedmačtyřicetiletý Maoz převzal Zlatého lva z rukou předsedy poroty, americko-tchajwanského režiséra Ang Leeho. Řekl, že cenu věnuje všem, kdo se jako on vrátili z války živí a zdraví, zdánlivě se jim daří dobře, ale ve svém nitru se musili naučit žít s bolestí. Jeho film ukazuje válku v Libanonu tak, jak ji vidí člen posádky tanku jeho průzorem.

Colin Firth, známý například z filmů Valmont nebo Mamma Mia!, označil dnešní ocenění za největší poctu svého života. Zároveň vzdal čest režisérovi Fordovi, kterého označil za jednoho z nejlepších, s jakými kdy pracoval. Pětatřicetiletá Rappoport, která byla dosud známá hlavně ve své vlasti a která stejně jako Firth mluvila italsky, přirovnala své pocity k "bleskosvodu, do kterého právě uhodilo". V Capotondiho filmu hraje komornou, která se zaplete do temné historie vloupání.

Cena pro Nešatovou je dalším potvrzením dobrých pozic íránské kinematografie na mezinárodní scéně. Děj jejího filmu se odehrává v období Západem podporovaného převratu v roce 1953, kdy přišel k moci šáh. Cenu pro osobnost, která zanechala stopu v dějinách soudobého filmu, v Benátkách převzal americký herec, režisér a scénárista Sylvester Stallone. O Zlatého lva soutěžilo 25 filmů, mezi nimiž nebyl žádný z České republiky. Ta byla zastoupena jen v jedné z vedlejších sekcí filmem Lištičky, na jehož tvorbě se podílely také Slovensko a Irsko.

Benátský festival je nejstarší svého druhu na světě - poprvé se konal už v roce 1932. Zároveň je jedním z nejprestižnějších. V roce 1947, kdy se ještě hlavní ocenění jmenovalo Velká mezinárodní cena, na něm zvítězil film československého režiséra Karla Steklého Siréna. Mezi pozdějšími držiteli Zlatých lvů byla řada nejslavnějších osobností světového filmu jako Akira Kurosawa, Michelangelo Antonioni a Luis Bunuel.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás