Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Benátkách začíná další ročník nejstaršího filmového festivalu. Tentokrát s čtyřnásobnou českou účastí

V Benátkách se divákům poprvé představí i očekávaný velkofilm Duna. foto: Warner Bros.

V Benátkách dnes začíná 78. ročník filmového festivalu, který v italském městě potrvá do 11. září. Přehlídku zahájí nový snímek španělského režiséra Pedra Almodóvara Madres Paralelas (Paralelní matky), který bude společně s dalšími 20 filmy bojovat o hlavní cenu festivalu - Zlatého lva. Loňský ročník přehlídky se musel obejít kvůli pandemickým opatřením bez účasti většiny zahraničních tvůrců, letos se do Benátek vrátí hvězdy světové kinematografie v hojném počtu. Na festivalu a souběžných přehlídkách budou uvedeny čtyři filmy v české koprodukci.
  10:00

Mezi velice očekávanými snímky jsou nový film Duna kanadského režiséra Denise Villeneuva, který zpracoval stejnojmenný román amerického spisovatele Franka Herberta, biografický snímek o princezně Dianě s názvem Spencerová, který natočil Pablo Larraín, či nové počiny od Ridleyho Scotta, Jane Campionové, Maggie Gyllenhaalové nebo Edgara Wrighta. V hlavní soutěžní kategorii bude pět snímků natočených italskými režiséry včetně nového filmu Paola Sorrentina Boží ruka.

Hlavní porotě bude letos předsedat jihokorejský režisér a autor úspěšného filmu Parazit Pong Čun-ho. Zasedne v ní i režisérka Chloé Zhaoová, která vloni získala Zlatého lva za snímek Země nomádů.

V české koprodukci vznikly snímky Nezanechat stopy polského režiséra Jana P. Matuszyńského, který bude soutěžit o hlavní cenu, a také filmy, jež se představí v kategorii Horizonty - Zázrak bulharského režiséra Bogdana George Apetriho a Cenzorka od slovenského tvůrce Petera Kerekese. V samostatné přehlídce Giornate degli Autori bude uveden film v italsko-české koprodukci Il Palazzo (Palác) od Federiky Di Giacomové.

Benátský festival je nejstarší filmovou přehlídkou na světě. Podle odborníků se v posledním desetiletí kvalita festivalu velmi zvýšila a filmy uvedené či oceněné v Benátkách bodovaly i v dalších mezinárodních soutěžích.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...