Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

V Bradavicích mají wi-fi. Úspěšná výstava o světě Harryho Pottera je nově na internetu

Kultura

  14:00
Fanoušci nejznámějšího literárního čaroděje z celého světa si mohou od úterý na internetu prohlížet exponáty z končící veleúspěšné výstavy o světě z knih J. K. Rowlingové. Expozice „Harry Potter: Dějiny magie“ se návštěvníkům Britské knihovny ve středu otevře naposledy, její část je ale už nyní dostupná na webu společnosti Google věnovanému kultuře a umění.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2. Vyděděnci Harry, Hermiona a Ron foto: Reprofoto

Dračí kosti, létající košťata, kotlíky na lektvary či učebnice magie se v areálu v londýnské čtvrti Bloomsbury vystavovaly pět měsíců a zhmotnění světa Harryho Pottera se stalo vůbec nejúspěšnější výstavou v historii Britské knihovny. Všechny dostupné lístky našly kupce a už několik týdnů před zahájením výstavy se jich prodalo 150.000.

„Nikdy jsme v Britské knihovně nic takového nezažili,“ řekl deníku The Guardian hlavní kurátor Julian Harrison. „Tohle byla premiéra, každý den jsme měli fronty lidí zoufale toužících dostat se dovnitř. Z výrazů štěstí a údivu na jejich tvářích při příchodu bylo znát, že v naší knihovně do té doby nebyli,“ dodal.

Léta pátrám po dobré knize inspirované Harrym Potterem, říká jeho objevitel Ondřej Müller

Dnes dopoledne Google zpřístupnil digitální prohlídku sálů populární výstavy nebo fotografie jednotlivých exponátů včetně předmětů z osobního archivu Rowlingové. Prohlížet je zájemci mohou bezplatně a s popisky v šesti jazycích. Na webu je také například rozhovor s ilustrátorem Jimem Kayem, který za poslední čtyři roky vytvořil ilustrace k většině ságy o mladých čarodějích, a další obsah má postupně přibývat.

Harry Potter na koštěti
Harry Potter a Relikvie

Nejprodávanější série všech dob

Manažer specializovaného webu společnosti Google pro Británii Suahir Khan uvedl, že projekt digitalizace výstavy byl v plánu dlouho před zahájením expozice loni v říjnu. Cílem je zpřístupnit poklady z výstavních síní celému světu, píše The Guardian.

Knihy o Harrym Potterovi jsou nejprodávanější románovou sérií všech dob. Sedm dílů vycházelo mezi lety 1997 a 2007 a po celém světě se prodalo více než 450 milionů výtisků. Přeloženy byly do osmi desítek jazyků včetně češtiny, ale třeba i do grónštiny a tibetštiny.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...