Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Brně dnes vystoupí glamrocková legenda Smokie

Kultura

  14:00
BRNO - Písně jako Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me, Living Next Door To Alice nebo Oh Carol rozezní večer brněnskou Halu Vodovo při koncertě britské kapely Smokie. Jako předskokany si vybrala pražskou skupinu J!SCream.

Kapela Smokie vystoupí 17. února v Brně foto: SMART Communication s.r.o.

Začátky Smokie sahají přesně do poloviny 60. let, kdy se na dvoře gymnázia v Bradfordu v britském hrabství West Yorkshire setkali spolužáci Terry Uttley, Alan Silson a Chris Norman, aby založili první skupinu The Yen. Následovala řada dalších variací kapel s různými jmény jako The Elizabethans nebo Kindness.

ČTĚTE TAKÉ

Až rok 1975 přinesl radikální změnu a spojení s producenty Mikem Chapmanem a Nickem Chinnem přineslo raketový start na hitparádové pozice. Písnička If You Think You Know How To Love Me dosáhla na třetí příčku britské hitparády a na celém světě se jí prodaly milióny kusů.

Kapelu nezastavila ani tragická nehoda v 90. letech

Po odchodu Chrise Normana na sólovou dráhu kapela vystupovala se zpěvákem Alanem Bartonem až do roku 1995, kdy při tragické nehodě tourbusu frontman zahynul, Terry Uttley a Alan Silson byli těžce zraněni. I díky podpoře fanoušků se pak kapela po tragické ráně rozhodla pokračovat a od roku 1996 hraje ve stálé sestavě Mike Craft - zpěv, kytara; Mick McConnell - kytara, zpěv; Terry Uttley - basová kytara, zpěv; Steve Pinnell - bicí; Martin Bullard - klávesové nástroje.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...