Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V Brně se bude odpalovat 'artbomba'

Kultura

  14:45
BRNO - Vypuštěním barevné dýmovnice podpoří v pátek v pravé poledne pracovníci Moravské galerie v Brně mezinárodní akci nazvanou Artbomb. Chtějí tak upozornit veřejnost na důležitost umění, které je prý nyní stále častěji vnímáno jako zbytná hodnota.

Akce Artbomb pořádané po světě foto: Reprofoto

Iniciativu Artbomb vymysleli umělci z Nizozemska. Koná se na různých místech světa. Umělci pak z jednotlivých akcí sestříhají vlastní dílo.

"Vyzvali nás prostřednictvím internetu, abychom se přidali k jejich výzvě a vyjádřili tak znepokojení nad tím, že se umění dostává na okraj pozornosti v dobách krize a rozpočtových škrtů," řekl ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný.

Od 12 hodin před Místodržitelským palácem

Podle něj by akce měla vyjádřit to, že galeristé považují umění za něco nezbytného a mají ho v úctě. "Bude to jakési zábavné lehčí upozornění na to, že bychom byli rádi, aby umění bylo vnímáno intenzivněji," uvedl Pokorný.

Akce se uskuteční v pátek ve 12:00 před Místodržitelským palácem v Brně na Moravském náměstí. Odpálení "artbomby" mohou podpořit i kolemjdoucí a další zájemci. Záznam z protestu pracovníci galerie pošlou do Nizozemska. Více o obdobných akcích je na webu www.artbomb.nl. V podání brněnských galeristů bude artbomba patrně barevnou dýmovnicí.

Nezapomeňte na letní festivaly

Klára Vytisková a Toxique

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

Autor: