Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rozporcovaný běžec i mozek vědce. Mrtvoly se vrací na výstavní plochu

Kultura

  18:50
BRNO - V Brně v pátek začíná výstava lidských těl Bodies Revealed. Lidé v areálu bývalé Vlněny, kterou museli organizátoři poměrně složitě upravit, uvidí do konce listopadu 230 exponátů lidských těl či jeho částí, které ukazují jeho složitost a výjimečnost.

Odhalená těla na výstavě Bodies Revealed vzbuzují i odpor, přes prázdniny se ale jistě stanou častým cílem návštěvníků foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Do Brna se výstava ve větším rozměru vrací po pěti letech, řekl na tiskové konferenci za pořadatele Petr Suchánek.

Lidé mohou dokonale zjistit, kde jsou v těle jaké svaly, kosti, šlachy či cévy. Vědci těla konzervovali metodou polymerové konzervace, takzvané plastinace, při níž je tekutina v lidském těle nahrazena silikonem. Zatímco před pěti lety se organizátoři výstavy setkali s protesty, nyní je kolem ní klid.

ČTĚTE TAKÉ:

Pořadatelé upozorňují na některé nové exponáty. Je jimi například rozporcované tělo běžce či mozek vědce. "Na těle běžce jsou vypreparovány všechny svalové skupiny po vrstvách tak, jak je v těle opravdu máme. Právě tuto složitou svalovou strukturu exponát dokonale odhaluje," uvedl Suchánek.

Na těle vědce je zase vidět složitost a rozvětvenost nervové soustavy. Exponát má otevřenou lebku i části trupu. Je zřetelně vidět dokonale vypreparovaný mozek i nervy, díky kterým člověk může například číst. To nejzajímavější je však vidět zezadu. Je odhalená celá mícha a nervové svazky, které vedou do celého těla," popsal Suchánek.

Novinkou výstavy jsou také velkoplošné obrazovky s 3D vizualizacemi orgánů. Díky nim návštěvník pochopí, jak orgány fungují.

Studenti medicíny jako průvodci

Výstavou budou provázet studenti medicíny, každý den by jich zde mělo být alespoň deset, proto jich pořadatelé najali zhruba stovku. Provádět budou po devíti sálech, v nichž jsou exponáty umístěné. Budou muset dokázat vysvětlit funkce orgánů tak, aby to pochopily i děti, které mohou na výstavu přijít také. Podle jedné z organizátorek záleží na tom, jak rodiče výstavu svým potomkům podají.

Vstupenky lze koupit v předprodeji na internetu, ve všední den stojí 300 korun, o víkendu 350, výstava je otevřená denně od 9:00 do 19:00.

Autoři: ,