Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V Brně začal 19. ročník mezinárodního kytarového festivalu

Kultura

  22:27
BRNO - V Brně Nocí flamenka začal 19. ročník Mezinárodního kytarového festivalu Brno. Na velkém nádvoří hradu Špilberk vystoupila hlavní hvězda letošního programu, španělský kytarista a mistr flamenkové hry, Gerardo Núňez. Festival potrvá do 14. srpna.

Letos devětatřicetiletý Núňez je označován za hráče s nejrychlejšími prsty na světě, o čemž se mohli přesvědčit i brněnští posluchači. Vystoupil se svým kvintetem, jehož pevnou součástí je i slavná španělská tanečnice Carmen Cortésová. Núňez představil hudbu založenou na flamenku. Posluchačům ale ukázal, že má rád také fúze jednotlivých stylů a inklinuje především k jazzu.

Uvolněný večer prokládal uhrančivý tanec Cortésové, jejíž silueta se odrážela na bílých zdech brněnského hradu. Kytaristu Núněze doprovázela pouze basa, zpěv, tlesky, podupávání tanečnice a perkuse. Zhruba dvouhodinový program sledovalo naplněné nádvoří hradu Špilberk, kam za andaluskou skupinou zavítalo kolem tisícovky posluchačů. Mezi jinými i dnes pětašedesátiletý významný pedagog Štěpán Rak, který se představí v dalším programu festivalu.

Ostatní koncerty festivalu se konají v sále Nové radnice. Vedle 150 zahraničních umělců z 15 zemí se představí také česká špička, například skladatel a kytarista Jiří Jirmal, který se dožívá 85 let.

Ze zahraniční do Brna přijedou třeba mladý venezuelský kytarista Gabriel Güllen, Ital Andrea Vettoretti nebo nositel ceny Grammy Andrew York ze Spojených států. York účinkoval v Brně už loni. Podle pořadatelů festivalu bude z velké části hrát své skladby na pomezí klasiky a jazzu.

Součástí festivalu jsou také kurzy s bohatou mezinárodní účastí a soutěž Guitartalent pro mladé hudebníky do 20 let. Díky první ceně v podobě mistrovské kytary za 6000 eur (asi 150.000 korun) se letos přihlásilo 30 účastníků z osmi zemí.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...