Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Cannes budou soutěžit Soderbergh, Polanski i Coenové

Kultura

  20:00
CANNES - O Zlatou palmu budou na květnovém mezinárodním filmovém festivalu ve francouzském Cannes usilovat nejnovější snímky filmařských hvězd, jako jsou Steven Soderbergh, Roman Polanski, François Ozon nebo bratři Coenové.

Režisér Roman Polanski foto: archiv MAFRA - Pavel Wellner

Cannes 2013

Mezinárodní svátek filmu na jihu Francie začne 15. května. Závěrečný galavečer, při kterém porota vedená režisérem Stevenem Spielbergem vyhlásí vítěze v jednotlivých filmových kategoriích, se uskuteční 26. května. Zahajovací a závěrečný ceremoniál bude moderovat francouzská herečka Audrey Tautouová. Zahajovacím, nesoutěžním snímkem bude Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna. Pořadatelé rovněž sdělili, že letošní filmová přehlídka vzdá poctu herecké i životní dvojici Joanne Woodwardové a Paulu Newmanovi. Spolu hráli v mnoha filmech, včetně filmu Dlouhé horké léto, díky němuž Newmann získal na festivalu před 55 lety cenu pro nejlepší mužský herecký výkon.

Šanci získat Zlatou palmu má 19 filmů, mezi nimiž je hned šest francouzských filmařů a řada zkušených režisérů ze zahraničí. Například Američan Steven Soderbergh získal Zlatou Palmu už v roce 1989 za Sex, lži a video. V novém filmu Behind the Candelabra (Za svícnem) přibližuje život extravagantního klavíristy Valentina Liberaceho. V hlavních rolích se objeví Matt Damon a Michael Douglas. Dalším americkým želízkem v ohni je film Inside Llewyn Davis bratrské dvojice Joela a Ethana Coenových.

V šestici francouzských filmů v soutěži je i Polanského drama La Venus a la Fourrure (Venuše v kožešině). Známý režisér François Ozon uvede film Jeune & Jolie (Mladá a hezká). Italský režisér Paolo Sorrentino představí komedii La grande belezza (Velká krása) a dánský filmař Nicolas Winding Refn uvede thriller Only Gods Forgive (Jen bohové odpouštějí).

Česká republika bude mít v Cannes dva zástupce v sekci Cinéfondation, která je jednou z mezinárodních soutěží krátkých filmů. Byly do ní zařazeny česko-slovenský animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára a snímek O šunce režisérky Elišky Chytkové. Do hlavní soutěže canneského festivalu byl z českých filmů naposledy přijat v roce 1990 trezorový snímek Karla Kachyni Ucho, na Zlatou palmu ani další ceny však nedosáhl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!