130 let

Šéf filmového festivalu v Cannes Thierry Fremaux | foto: Reuters

Po dlouhé pauze začal v Cannes nejslavnější filmový festival. O první kontroverzi se postaral jeho šéf

Kultura
  •   16:40
CANNES/PRAHA - V duchu opatrné radosti v úterý odstartoval 74. ročník filmové přehlídky ve francouzském Cannes, která se kvůli pandemii loni nekonala a i letos probíhá v posunutém termínu. Zahájil ji muzikál Annette s Marion Cotillardovou a Adamem Driverem v hlavních rolích.

Nejprestižnější světový filmový festival začal stále ještě s velkou opatrností. K obvyklým bezpečnostním opatřením letos přibyla povinnost nosit roušky a kontroly důkazů o očkování či negativních testech na covid. Ani ty ale neumožňují bezproblémovou účast všem zájemcům a festival letos přišel o potenciální hosty i návštěvníky z vysoce rizikových oblastí, jako jsou Indie, Rusko či Jižní Afrika. I proto se čeká celkově menší účast, než bývalo zvykem.

Šéf poroty na 74. ročníku festivalu v Cannes Spike Lee.
Herečka Marion Cotillardová.

Slavnostní zahájení patřilo hudební komedii Annette francouzského režiséra Leose Caraxe. Jedním ze speciálních hostů večera byl také korejský režisér Pong Čun-ho, jehož snímek Parazit v roce 2019 v Cannes získal Zlatou palmu a později triumfoval i na Oscarech.

I čeští zástupci budou vidět

Česká republika letos v hlavních soutěžích festivalu zastoupena není. Nicméně v sekci Cinéfondation se bude promítat krátký animovaný film Rudé boty studentky katedry animované tvorby FAMU Anny Podskalské

Celovečerní film Karavan absolventky FAMU Zuzany Kirchnerové byl vybrán do projektu Cinéfondation – L’Atelier, který upozorňuje filmové profesionály na obzvláště slibné projekty a tvůrcům dává možnosti posunout svůj projekt směrem k mezinárodní distribuci

V sekci Cannes Classics bude uveden zrestaurovaný film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, který v roce 1963 v Cannes získal zvláštní cenu poroty

Umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och je členem poroty nezávislého Týdne kritiky. Předsedou této poroty bude významný rumunský režisér Cristian Mungiu

Zahajovací snímek Annette mohli ve stejnou dobu jako v Cannes vidět i diváci v České republice – distribuční společnost Aerofilms ji totiž v předpremiéře poslala do více než dvou desítek kin. Do oficiální distribuce vstoupí Annette už zítra.

Bude řádit chřipka

O Zlatou palmu se uchází 24 snímků. Řada z nich se do oficiálního výběru dostala už před rokem a soutěží s ročním odkladem. Velká očekávání budí například film The French Dispatch (Francouzská depeše Liberty) amerického režiséra Wese Anderona o redakci amerických novin ve fiktivním francouzském městě. Dvaaosmdesátiletý nizozemský režisér Paul Verhoeven soutěží se snímkem Benedetta o jeptišce zatčené za homosexualitu v Itálii v 15. století a film natočený podle románu U Petrovových řádí chřipka představí v soutěži ruský režisér Kirill Serebrennikov.

Své filmy v Cannes uvedou i Nanni Moretti, Jacques Audiard či François Ozon a chybět nebudou další filmaři z Čadu, Maroka nebo Maďarska – na rozdíl od těch českých, pro něž zůstávají hlavní sekce přehlídky v Cannes dlouhodobě nedostupné.

Netflix stále v nemilosti

Předsedou hlavní poroty je americký režisér Spike Lee, který v Cannes získal v roce 2018 Velkou cenu poroty za film BlacKkKlansman. V porotě s ním zasedne například americká herečka Maggie Gyllenhaalová, francouzská zpěvačka Mylene Farmerová či rakouská režisérka Jessica Hausnerová.

O první kontroverzi se postaral už v pondělí šéf festivalu Thierry Fremaux. Ten na tiskové konferenci před zahájením festivalu popíchl své kolegy z jiných světových přehlídek a vyčetl jim, že příliš ochotně ustupují velkým streamovacím platformám, jako je Netflix. Tím, že jejich produkci vpustili bez přísných pravidel do svých soutěží, podle Fremauxe ublížili celé kinematografii, uvedla agentura Reuters. 

Loňská krize sice podle Fremauxe pomohla platformám dosáhnout „zaslouženého vítězství“, ale zbytku filmového odvětví nedala moc možností, jak se bránit. „Některé festivaly ochotně otevřely své dveře trochu příliš dokořán, a to i lidem, o nichž si nejsme jistí, zda si přejí, aby kino přežilo,“ řekl Fremaux. Festival v Cannes uvedl dva filmy z produkce Netflixu v soutěži v roce 2017, po stížnostech francouzských kin ale svá pravidla zpřísnil.

Autor: Marcel Kabát
  • Vybrali jsme pro Vás