130 let

Logo Creative Commons | foto: Franz Patzig

V Česku začala platit licence Creative Commons

Kultura
  •   17:04
PRAHA - Sdílení a šíření dat na internetu v České republice bude ode dneška jednodušší: začala platit licence Creative Commons. Autor bude moci poskytnout svá díla pro bezplatné a především legální využití např. v rádiu, novinách či ve výuce.

Ode dneška lze v České republice využívat licence Creative Commons (CC), které umožňují autorům jednoduše a zdarma komukoliv dovolit sdílet a šířit jejich dílo. Českou verzi licencí dnes představil tým autorů na tiskové konferenci v Praze. Podmínky licencí a další informace jsou v češtině zveřejněné na internetových stránkách www.creativecommons.cz.

Licence CC mohou využít autoři, kteří tvoří obrazy, fotografie, hudbu pro radost, prezentace pro přednášky nebo krátká videa a chtějí, aby se jejich práce volně využívala a bezplatně používala například při výuce, v rádiu či novinách. Jejich autorství podle licenčních podmínek zůstane zachováno. Doposud se mnohdy díla používala nelegálně. Pokud to totiž neumožňoval autorský zákon, nebo autor neudělil souhlas dílo používat, nebylo možné takto učinit.

Mezi nejznámější projekty, jejichž obsah je licencován pod jednou z licencí Creative Commons, je encyklopedie Wikipedie nebo komunitní web pro sdílení fotek Flickr. Pod touto licencí je šířeno například i vyslílání arabské televize Al-Džazíra.

Pro jednotlivce, firmy i velké organizace
"Běžní lidé se čím dál víc stávají tvůrci. Spousta z nich píše, vystavuje na internetu. Především s tímto snadným rozšířením autorských děl začal být copyright poněkud těsný. Licence CC řeší tento problém, umožňuje najít rovnováhu mezi tím, že něco dáte plně k dispozici a nemáte nad tím kontrolu, a tím, že je dílo plně chráněno," řekl Marek Tichý z nevládní
neziskové organizace Iuridicum Remedium.

Jestliže chce autor některou z licencí CC sdílet, přidá logo dané licence k webové stránce, fotografii, textu, videu či hudební nahrávce. Logo zastupuje a odkazuje na celý právní text licenčního ujednání, které se uživatel díla zavazuje dodržet. "S ním se ale uživatel nesetká. Je extrahován do jednoduchého, několikabodového manuálu, co je s dílem možné dělat a co ne," poznamenal Tichý. Licence mohou využívat jednotlivci, firmy i velké organizace.

Využití licencí CC dává větší prostor v oblasti sdílení, šíření a remixování autorských děl v souladu s platnou českou legislativou, což vytváří lepší podmínky pro tvůrčí aktivity každého občana. Licence CC vítají například knihovníci, kteří pracují s autorskými díly a vytvářejí různé volně přístupné digitální archivy.

Patnáct milionů prací
Jak se budou k licenci stavět kolektivní správci autorských práv, ukáže čas. Autoři, na které licence myslí, jsou ale pravděpodobně jiní než ti, kteří využívají služeb kolektivních správců. Vztah autoři - uživatelé se mění a kolektivní správa by na to podle Tichého měla nějakým způsobem reagovat. S kolektivními správci budou prý komunikovat v nejbližší době a věří, že budou otevřeni diskuzi. Kladně se k CC staví Svaz nezávislých autorů. Jeho zástupce Dalibor Záhora uvedl, že když se na internetu bude vyskytovat větší množství děl označených CC, budou snadněji přístupné informace.

Licence podporuje i ministerstvo kultury. Česká republika již loni podepsala s organizací Creative Commons memorandum o zavedení licence do českého prostředí, čímž se přidala k více než 50 zemím, které lokální verzi licence již vytvořily, nebo na ní pracují. Licence CC, které fungují od roku 2004, nabízí v angličtině nezisková organizace Creative Commons International. Podle jejích autorů lze na internetu nalézt 15 milionů prací šířených pod jednou z těchto licencí.

Autor: ČTK