Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V českých kinech se Muzika hrát nebude

Kultura

  14:33
PRAHA - Společnost Aerofilms neuvede v českých konech slovensko-německý film Muzika režiséra Juraje Nvoty. Důvodem jsou potíže s distribuční smlouvou. Film tak čestí filmoví fanoušci neuvidí.

Ľuboš Kostelný foto: Continental film

 „Společnost AEROFILMS s.r.o. se rozhodla zrušit uvedení slovensko-německého filmu MUZIKA v českých kinech původně plánované na 21. května 2009. Bohužel se nám přes značné úsilí nepodařilo vyjasnit některé zásadní záležitosti týkající se distribuční smlouvy k tomuto filmu, zejména s ohledem na neujasněné vztahy a přetrvávající spory mezi slovenskými a německými koproducenty filmu," řekl Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms.

Společnost dodává: "Omlouváme se všem, kteří již vynaložili svou energii a spolupracovali s námi na plánovaném uvedení filmu. Jsme přesvědčeni, že u následujících titulů navážeme na naši předchozí úspěšnou spolupráci. V neposlední řadě nás samozřejmě mrzí, že film nemůžeme představit našim divákům - nepředpokládáme totiž, že bychom film MUZIKA uvedli v jiném termínu. Děkujeme za pochopení."

Muzika (trailer):


Kotolník hráva americkú muziku
Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate. Bude to aj príbeh o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o slobode, ktorá bola v Československu na rozhraní 70. a 80. rokov jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt.

Je to aj príbeh mladých ľudí, ktorí sa trápia s vlastnými životmi, s láskou, žiarlivosťou, pokušením. Narážajú na obmedzenia doby, v ktorej boli banány úzkym profilom a cesta za Západ nesplniteľný sen. Doby, v ktorej o všetkom rozhodovali členovia jedinej strany a v ktorej donášači informovali aj o tom, že kotolník hráva na saxofóne americkú muziku.

Jadrom príbehu troch muzikantov, ktorí sa rozhodnú dosiahnuť úspech a sebarealizáciu v hudobnom šoubiznise je tragikomický osud nadaného mladého muža, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje.

Slnko v sieti
Snímek, jehož natáčení skončilo už v listopadu 2005, byl loni zařazen do soutěže MFF v Karlových Varech. Na plátno přináší obraz bezútěšného Československa přelomu 70. a 80. let a je místy úsměvnou komedií o touze hrát jazz a občas smutnou vzpomínkou na reálie socialismu ve formě nedostatkového zboží a šikany ze strany státních orgánů.

Muzika vznikla podle povídky Petra Pišťanka, loni získala devět cen Slnko v sieti, které jsou obdobou Českých lvů, a stala se tak nejúspěšnějším slovenským filmem posledních let. Režisér se v ní opět setkal se svou nevlastní dcerou Dorotou Nvotovou.  Spolupracoval s ní už například ve snímku Prášky na spaní z roku 1996, ve kterém hrála i její matka Anna Šišková.

Další role příběhu, odehrávajícího se poblíž přísně střežené hranice s Rakouskem, ztvárnili Luboš Kostelný, Táňa Pauhofová a Jan Budař. Ten v nezvykle záporné roli protřelého muzikanta mluví i zpívá plynnou slovenštinou. Loni v říjnu získala Muzika na Varšavském mezinárodním filmovém festivalu zvláštní uznání poroty. 

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!