Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V češtině vychází poprvé Murakamiho román z roku 1982 Hon na ovci

Kultura

  13:00
PRAHA - Už v roce 1982 napsal dnes světově uznávaný japonský spisovatel Haruki Murakami román Hon na ovci jako svou třetí knihu. Román, který odstartoval „fenomén Murakami“ , vyšel v roce 2004 slovensky, v češtině vychází poprvé až letos. Knihu v překladu Tomáše Jurkoviče vydává v edici Světová knihovna nakladatelství Odeon.

Spisovatel Haruki Murakami foto: archiv MAFRA - David Port

Murakamiho příznivci na téměř čtyřech stovkách stran najdou vše, co co je pro autora typické: nostalgii, pocit odcizení i prolínání reality a snů.

Anonymní vypravěč a hlavní hrdina románu Hon na ovci žije v Tokiu, kde spoluvlastní malou reklamní agenturu. Život mu pomalu ubíhá pod rukama a on toho od něj už ani moc nečeká. Stačí však, aby jeho firma otiskla v reklamním letáku nevinnou fotografii krajinky s ovcemi, a hrdina se ocitá na nechtěné iniciační pouti kamsi do „srdce temnoty“ současného Japonska, zapletený do složité sítě intrik, bizarností a temné historie, která ovlivňuje i jeho vlastní dobu. Nečekaně ho vyhledá jistá organizace s vazbou na nejvyšší politické kruhy a on pod pohrůžkou násilí putuje nedobrovolně na ostrov Hokkaidó, aby tam za každou cenu našel tajemnou ovci s hvězdou na hřbetě...

Haruki Murakami: Hon na ovci

Haruki Murakami (1949) se narodil se v Kjótu, ale většinu mládí strávil v Kóbe. Jeho otec byl synem buddhistického mnicha, oba rodiče vyučovali japonskou literaturu. Murakami vyrůstal pod vlivem západní kultury, zvláště hudby a tvorby amerických spisovatelů Kurta Vonneguta či Richarda Brautigana. Do japonštiny přeložil Murakami některá díla F.S. Fitzgeralda, Johna Irvinga, Trumana Capoteho a Raymonda Carvera. A v říjnu 2006 obdržel cenu Franze Kafky. Je také náruživým běžcem maratonu.

Je autorem několika světových bestsellerů, jeho knihy byly přeloženy do padesáti jazyků. Za Konec světa & Hard-boiled Wonderland obdržel prestižní Tanizakiho cenu, románu Norské dřevo se jen v Japonsku se prodalo více než čtyři miliony výtisků. Podobný úspěch měly i tituly Na jih od hranic, na západ od slunce nebo Sputnik, má láska. Do češtiny byly přeloženy například romány 1Q84, Norské dřevo, Afterdark, Kronika ptáčka na klíček, Bezbarvý Cukuru Tazakia jeho léta putování, Sputnik, má láska nebo sbírka povídek Muži, kteří nemají ženy. V říjnu 2006 byla autorovi v Praze udělena Cena Franze Kafky.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...