Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V ČT budou Vánoce s Josefem Ladou

Kultura

  11:30
PRAHA - Devět původních pohádek a další premiéry chystá pro vánoční dny Česká televize. Motto Vánoční ladění naznačuje, že cílem je „rodinná pohoda“. Ladovské výročí vtisklo charakter letošním vánočním upoutávkám i několika zásadním pořadům ČT.

Vánoce. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Ve filmu Pavla Kubanta se spojují dva symboly Vánoc – Ladův lidový betlém a Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v nahrávce z roku 1966 (24. 12.).

Na všechny tři svátky nasadila ČT 1 v hlavním vysílacím čase premiéru pohádky. Tři životy (Štědrý večer) i Tři srdce (25. 12.) vznikly podle předlohy Boženy Němcové, Křišťálek meč (26. 12.) na motivy pohádky Karla Šiktance. V programu je však řada dalších – nových i osvědčených – příběhů.

Štědrý den podle České televize

PAST NA JEŽÍŠKA (ČT 1 9.40) Povídka režiséra Karla Janáka – malý Vašek pátrá, odkud se berou dárky pod vánočním stromečkem.

O KOMINICKÉM UČNI A DCEŘI CUKRÁŘE (ČT 1 17.35) Příběh sirotka, který přes nepřízeň osudu najde štěstí.

TŘI ŽIVOTY (ČT 1 19.00) Jakub získá pírko, které v sobě ukrývá tři životy. Je na něm, jak s nimi naloží. Na motivy Boženy Němcové napsali Václav a Věra Šaškovi.

ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ (ČT 1 20.20) Slavná skladba Jakuba Jana Ryby ožije obrázky malíře Josefa Lady.

VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (ČT 2 16.45) Televizní film – William Edwin Demeter, zvaný Bubu, se octne v dětském domově, protože o něj jeho romská maminka a černošský tatínek nemají zájem.

VÁNOČNÍ KONCERT ZE SENÁTU (ČT 2 19.00) Gregoriánský chorál i české, velšské, katalánské nebo německé koledy v podání sboru Boni Pueri.

BOŽENA NĚMCOVÁ: VIKTORKO! KARLO!! BÁRO!!! (ČT 2 20.00) Televizní zpracování inscenace Slováckého divadla Uherské Hradiště. Tři povídky Boženy Němcové v ztvárnění režiséra J. A. Pitínského.


Oba programy ČT zařadí také dokumenty – příběh misionáře v Kamerunu s názvem Nohama na rovníku, hlavou v nebi, Moje tři velké kočky o rodině, jež zasvětila život divokým zvířatům, životopisný dokument o Josefu Ladovi Co bubáci a hastrmani netušili nebo Závisti navzdory o Albrechtu z Valdštejna.

O svátcích se tradičně uplatní starší i novější populární filmy – Přednosta stanice, Zlaté dno, Byl jednou jeden král, Africká královna, Kašlu na lásku nebo třeba Láska přes internet. K zajímavým pořadům patří americký animovaný snímek Pocahontas či irská variace na Popelku Zakletá Ella.

K hudebním bonbonkům patří průřez nejslavnějšími hity za čtvrtstoletí Grammy či britský snímek o Plácidu Domingovi a Renée Flemingové.

 

 

 

Autoři:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč