130 let
Z představení Lety - 1942 v divadle Ponec (2014)

Z představení Lety - 1942 v divadle Ponec (2014) | foto: Nina Zardalishvili

V divadle Ponec dnes zazní romská hudební modlitba za oběti v Letech

Kultura
  •   14:00
Osudy obětí koncentračního cikánského tábora v Letech u Písku a výpověďmi přeživších vězňů a jejich rodin inspirovaly tvůrce představení Lety - 1942, které má dnes premiéru v pražském divadle Ponec. Připravilo ji Evropské centrum romské hudby v Praze ve spolupráci s německým scénografem Mathiasem Straubem. Záštitu nad akcí převzal Karel Schwarzenberg.

Hudbu modlitby složil Jiří Korman, scénář napsala slovenská režisérka Dana Račková. Oba se ujali i režie. Na projektu spolupracoval německý scénograf Mathias Straub, který ho nevnímá jako divadelní nebo hudební zážitek, ale jako pietní rituál pro oběti romského holocaustu v Čechách. "Je potřeba si uvědomit, že ať už chceme či nikoli, fenomén kolektivní viny ovlivňuje sám každý jednotlivec, svým vlastním vnímáním konkrétních členů znevýhodněné skupiny," řekl Straub. Podle Kormana jde o modlitbu proto, že se smuteční romský akt nikdy neobejde bez hudby. Ta vždy provází zesnulého Roma na jeho poslední cestě. Hudební dílo se inspirovalo výpověďmi přeživších vězňů, které sepsal americký spisovatel Paul Polansky ve své knize Tíživé mlčení. V hlavní roli se představí česká herečka Barbora Kubátová.

Spojení divadla, hudby, poezie a vzpomínek

Lety - 1942 propojují podle Račkové osvětu, umění a lidskost. Jde prý o položení pomyslného věnce na hudební pomník, který se díky sluchu diváků vytváří. "Spojení divadla, smutečního obřadu, romské hudby, sborového zpěvu, romské poezie, výtvarné zkratky, výpovědí lidí, jež tábor přežilo...," dodala.

Z představení Lety - 1942 v divadle Ponec (2014)

V období 1942 až 1943 byl tábor v Letech na Písecku vězením pro "Cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku". V nelidských podmínkách zde čekalo smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. V polovině 90. let byl v blízkosti někdejšího tábora vybudován pomník obětem romského holokaustu, který byl v roce 1998 prohlášen kulturní památkou. 

Autoři: Lidovky.cz, ČTK