Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

V divadle se podnikat nedá, tvrdí Eliška Balzerová

„Grant jsme vždy použili v souladu s jeho určením,“ říká ředitelka Divadla na Fidlovačce Eliška Balzerová, které hrozí, že z nedostatku finančních prostředků bude muset v příštím roce divadlo zavřít. Viní z toho pražský magistrát, který jí zatím nepřidělil grant. V rozhovoru pro Lidovky.cz zpochybňuje tvrzení vyplývající z nedávno zveřejněných výroků členky grantové komise pro kulturu Jany Soprové, podle níž se dá podpora Fidlovačky přirovnat k házení peněz do černé díry.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

5. 3. 2015 13:02
divadlo Na Jezerce funguje bez grantů.

takže to jde. Co třeba zvýšit vstupné tak, aby grant nebyl potřeba? Je to spravedlivé: platí ti, kdo o produkci divadla opravdu stojí, nikoli povinně všichni z daní...

0 0
možnosti

3. 2. 2015 15:41
Me se to nejak nezda

Kdyby pani herci jeden den v tydnu tocili tupe reklamy, tak po zbytek casu muzou delat umeni.

0 0
možnosti

3. 2. 2015 14:17
koneckonců i Špinar v Národním

osekává soubor, aby se zbytek lépe "uživil"... uvidíme v únoru, jestli Fidlovačka pojede dál. Nebo že by se na její provoz složili místní patrioti? :o)

0 0
možnosti

V. Getz

3. 2. 2015 13:51
Hodnotu má ten barák ne ten soubor

a Balcarová by měla zpytovat svědomí,chápu,že Topfer ji asi sliboval,že to tak zůstane,ale věřit slibům ...no ona tratit nebude ..asi tak. Bohužel pokud má Praha 80 divadel a neuživí se ani jedno,tak je něco špatně...Fidlovačku moc neznám a co mám známé co tam byli,tak zážitky byly většinou negativní,ale jsou to lidi co chodili Na Zábradlí, do činoheráku a dejvické ..takže tohle je asi jiná liga ...

0 0
možnosti

J. Bek

3. 2. 2015 13:36
Co takhle ograntovat důchodce s nejnižšími důchody

6-7 tisíc Kč, aby měli na léky, potraviny, ošacení, nájem, topení, dopravu. Tito lidé Fidlovačku rádi oželí?

0 0
možnosti

3. 2. 2015 13:21
Fidlovačka

Je nepřípustné, aby existence kvalitního divadelního souboru byla závislá na rozhodnutí nějakého úřady.

Je hodně slimáčků a málo kapustiček, ale divadlo patří k našemu životu a bez dotací a grantů se neobejde.

Věřím, že pí Balzerová Fidlovačku ubrání.

0 0
možnosti

V. Getz

3. 2. 2015 13:52
Re: Fidlovačka

doporučte nějakou hru ...

0 0
možnosti
Účelové čeření "vody" před rozhodnutím

rady. Asi paní Balzerová očekává tlak veřejnosti aby dostalo její divadlo grant. Ale poctivě by si měla přiznat, což už udělala, že podnikat a být schopný zůstat na divadelní scéně chce víc než žebrání o daně ostatních, chce to kvalitu. A kvalitu posoudí diváci. Divadlo, ač se jeho význam skrývá pod vznešenými slovy, je jen a jen práce jako každá jiná a když si na sebe nevydělá, ať zmizí z trhu. Nemám nic proti paní Balzerové, ale mám výhrady proti vysávání veřejných peněz kterým se zakrývá schopnost konkurence některých slabších souborů. Máme mnoho žadatelů o granty (žebráků) a málo platičů daní. A určitě je mnoho oblastí důležitějších než divadlo.

0 0
možnosti

M. Franz

3. 2. 2015 13:15
Re:

To divadlo bylo před pětadvaceti lety ruina, i když má v českých dějinách zajímavé místo. Teď je z něj snad jediný kulturní stánek široko daleko... Pokud by divadla nedostávala dotace (nemluvím o komerčních muzikálových projektech ap.), nemohl by si normální člověk pomalu ani koupit vstupenku. Kolik sám odvádíte na daních se radši ani nebudu ptát, protože vím, že nejvíc se daněmi obvykle ohánějí ti, kteří jsou sami na podpoře. Člověku s vašimi názory, co zjevně moc rozumu nepobral a kultura je mu zcela ukradená, ovšem nemá cenu nic vysvětlovat, neb si sem stejně chodí jen tak zaprudit a trochu ten veřejný prostor zasvinit, když už je tu tak pěkně čisto.

0 0
možnosti