Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fotograf U2: Bono nebyl velký zpěvák, ale uměl zaujmout

Kultura

  15:00
DUBLIN - V irském Dublinu začíná výstava většinou neznámých fotografií zachycující začátky rockové kapely U2. Autorem snímků je dublinský fotograf Patrick Brocklebank.

Osmnáctiletý Bono na fotografii Patricka Brocklebanka z února 1979. Jeden ze snímků na výstavě v Dublinu. foto: ČTK/AP

Všichni členové U2 pocházejí z irského hlavního města. Brocklebankovy černobílé záběry zachycují frontmana Bona, kytaristu The Edge, baskytaristu Adama Claytona a bubeníka Larryho Mullena na vystoupeních v letech 1978 a 1979 i s jejich výstředními kostýmy a účesy. Na řadě snímků si jako teenageři jen tak hrají a pózují s nejrůznějšími rekvizitami, třeba s dětskými zbraněmi.

Místní kapela, která dobyla svět

"Protože jsem byl pořád ve městě a protože jsme byli stejného věku, často jsem se s U2 potkával. Výstava zachycuje energii a ambice místní kapely, která pak dobyla svět," řekl Brocklebank. 

Výstava fotografií mladých U2 v dublinském The Little Museum

Podle něj na sebe vždy strhával pozornost Bono, vlastním jménem Paul Hewson. "Paul nehrál na kytaru a ani nebyl velký zpěvák. Ale něco v sobě měl: byl suverénní a na scéně vždy dominoval, díky tomu U2 potom znal každý," dodal Brocklebank. Výstava v galerii The Little Museum potrvá do 2. září.

Autoři: ,