Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V hlavní roli uprchlíci

Kultura

  15:35
PRAHA - Po loňských úspěšných sériích představení z uprchlických táborů Putování za snem a V 11.20 tě opouštím připravilo Divadlo Archa site-specific projekt Divnej soused.

Inscenace využívá množství pestrých scénických prostředků a nápadů. foto: divadlo Archa

Projekt Divnej soused je inspirován podmínkami uprchlíků v Čechách a zabývající se otázkou jejich začlenění do naší společnosti. Autorkou a režisérkou je i tentokrát Jana Svobodová.

Po zkušenostech s hraním v uprchlických táborech Červený Újezd, Bělá pod Bezdězem a dalších se autoři projektu tentokrát rozhodli situovat inscenaci do prostoru zcela odlišného - pražské bussines centrum Danube House (stojí na karlínském nábřeží poblíž hotelu Hilton) je světem zcela vzdáleným často přeplněným azylovým táborům, v nichž je lidem dopřáno jen minimum z jejich potřeb. Může být chápáno jako symbol vyšší vrstvy majoritní společnosti, v němž by uprchlíky hledal málokdo. A právě tento kontrast dává vyniknout skutečné propasti mezi oběma zobrazovanými světy. Škoda jen, že moderní budova zůstává většinu času pouhou kulisou představení. Mezi xenofobií a touhou pomoci Téma, zpracované u nás například v Hřebejkově filmu Horem pádem, dává režisérce Janě Svobodové možnost úzce propojit jako spoluautory a účinkující profesionální umělce i žadatele o azyl různých národností z celého světa.

Překvapivě (a toto překvapení nás možná usvědčuje z předsudků) se mezi nimi najdou talentovaní jedinci, kteří před publikem v roli sebe sama zaujmou.

Z profesionálů nejvíc vyniká přirozená, pohybově nadaná a ladná Petra Lustigová v roli ženy, v níž bojují předsudky a xenofobie s nedostatečně vstřebanou lidskou slušností a snahou pomoci znevýhodněným přistěhovalcům.

Dílčí témata projektu - postavení cizince v každodenním životě většiny, obtížnost uspět na úřadě a neochota či laxnost úředníků, život v sousedství s domácími obyvateli a především konfrontace s jejich odlišnými zvyky a životním způsobem - to vše je zpracováno s pomocí pestrých scénických prostředků a nápadů.

Hodnocení LN: * * *

Divnej soused
Koncepce a režie:
Jana Svobodová
Scéna a multimédia: Dominik Rinnhofer
Hudba: Ivan Acher
Umělecká spolupráce: Cossiga
Divadlo Archa (Danube House Karlín)
Premiéra 20. 9. 2006

Nechybí kombinace herecké akce s projekcí, použití autentických zvuků města, nápaditá choreografie vzbuzující dojem proudícího davu a živá akustická hudba, vycházející z různých kultur. Ta elektronická už takovou sílu nemá a zřejmě měla vyjádřit kontrast mezi tradicemi zemí uprchlíků a evropskou velkoměstskou kulturou. Zbytečné a trochu povrchní se také jeví zobrazení světa reklamy a módních trendů propagujících bezchybnou image - v představení Divnej soused toto teritorium zosobňují dva rapeři, kteří jsou zároveň dvojicí imagemakerů a stylistů Sebastien and William. Poukaz k prázdnotě takového světa vyznívá už jako otřepané klišé.

Mohlo by se zdát, že po dvou podobných zkušenostech už Jana Svobodová coby autorka a režisérka projektu k tématu uprchlíci v Čechách nebude mít co říct. Není to pravda.

Navíc se v Divném sousedovi ledacos dozvíme také o sobě.

Autor: