Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V kinech: Francouzská romance, špiónské drama i dokument o českém nacionalismu

Kultura

  6:00
Do kin tento týden vstupuje rekordních osm premiér, z nichž téměř všechny slibují silné zážitky. Dobrodružný žánr zastupuje film V srdci moře o událostech , které inspirovaly román Bílá velryba, a drama Most špionů, které natočil Steven Spielberg podle skutečných událostí studené války. Romantiku přináší francouzské poetické melodrama Tři vzpomínky, pro děti je určena animovaná adaptace slavného románu Malý princ. Do kin míří také tři dokumenty: chilský dokumentární esej oceněný na festivalu v Berlíně Perleťový knoflík, studie českého nacionalismu Češi proti Čechům a filmový průvodce Florencií a galerií Uffizi. Pátým dílem pokračuje komediální série Kameňák, tentokrát v režii F. A. Brabce.

V srdci moře
K románu Bílá velryba se ve svém nejnovější filmu vrací režisér Ron Howard. Jeho dobrodružný snímek rekonstruuje události z roku 1820, kdy byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena velrybou mamutích rozměrů. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání slavného románu. Film začíná retrospektivně setkáním spisovatele Melvilla s jediným pamětníkem oné události, který mu začne líčit, k čemu tehdy došlo... Režisér Howard má za sebou filmy jako Rivalové, Šifra mistra Leonarda nebo Čistá duše, který mu vynesl Oscara. Hlavní role ve filmu ztvárňují Chris Hemsworth, kterého Howard obsadil už do Rivalů, Benjamin Walker, Cillian Murphy a Ben Whishaw, který si zahrál spisovatele Melvilla.

V srdci moře
V srdci moře

Most špiónů

Drama Stevea Spielberga natočené podle skutečných události z období studené války. V roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku. Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat a během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Díky němu není Abel odsouzen k smrri, ale na čtyřicet pět let vězení.

O tři roky se CIA rozhodne pokusit se vyměnit Abela za zajatého amerického pilota průzkumného letounu U-2 Garyho Powerse (Austin Stowell). Právník Donovan je vyslán do Berlína, kde má vyjednat výměnu. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit...

Tři vzpomínky

Film Tři vzpomínky francouzského režiséra Arnauda Desplechina (Králové a královna, Vánoční příběh, Učená pře aneb Můj pohlavní život) byl v předpremiéře uveden na Festivalu francouzského filmu.

Přináší romantický milostný příběh z období dospívání, který v retrospektivách vypráví čtyřicátník Paul. Ten vzpomíná na své dětství, rodinu, studia, a převedším na Ester, svou osudovou lásku. Mladistvá vášeň, která nemohla být zcela naplněná, Paula poznamenala na celý život. Vizuálně podmanivý snímek, který kromě známého francouzksého herce Mathieua Alamrica předstauje slibné nové tváře, získal na festivalu Ostrava Kamera Oko cenu za kameru pro Irinu Lubtchansky.

Malý princ

Režisér Mark Osborn (Kung Fu Panda) natočil celovečerní animovanou adaptaci slavného díla o přátelství, lásce a skutečném štěstí spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Ústřední postavou filmu je malá holčička, kterou se její maminka snaží připravit na skutečný svět dospělých. Její plán naruší trochu excentrický, ale dobrosrdečný soused letec, který holčičce představí neobyčejný svět, jenž mu před dávnou dobou představil Malý princ. Ve světě, kde vše je možné, začne pro malou holčičku kouzelná cesta uvnitř vlastní představivosti, na které znovuobjeví své dětství a zjistí, že skutečně můžeme vidět jen srdcem...

Perleťový knoflík

Dokumentární esej chilského režiséra Patricia Guzmána je rámována dechberoucími poetickými obrazy chilského pobřeží. Otevírá své téma symbolem vody a oceánu jako základního principu propojujícího Zemi s vesmírem a hvězdami. Vizuálně strhujícím způsobem pak přibližuje hrůzné téma genocidy původního indiánského obyvatelstva. Prostřednictvím archivních fotografií a vzpomínek potomků před divákem postupně vyvstává temný příběh původních obyvatel Patagonie, které kdysi tvořilo pět indiánských kmenů. Jejich život, těsně spjatý s přírodou a zejména s vodou a oceánem, narušil už příchod španělských dobyvatelů, který zcela zdecimoval jejich populaci...

Češi proti Čechům

Po krátkometrážním snímku Gadžo natočil dokumentarista Tomáš Kratochvíl celovečerní film Češi proti Čechům, který ukazuje jeho zkušenost s protiromskými aktivitami u nás. Kratochvíl se rozhodl na 8 měsíců odstěhoval do Předlic v Ústí nad Labem, do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak je na tom soužití „bílých“ a „černých“.

S kamerou namířenou na sebe se snažíhledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik. Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně. Ocitá se a zaznamenává podivné situace, navštěvuje protiromské demonstrace a navazuje kontakty s lidmi, kteří násilí a smrt považují za normální způsob, jak řešit problémy.

Florencie a galerie Uffizi

Novinka od tvůrců Vatikánských muzeí nabízí divákům cestu do města, které bylo kolébkou italské renesance. Herec Simon Merrels je průvodcem celým městem, jeho památkami a uměleckými díly. Ve filmu představí 10 muzeí a 150 světových uměleckých děl, od kaple Brancacci, přes Národní muzeum Bargello, Medicejský palác a klikaté uličky města, Brunelleschiho dóm, Palazzo Vecchio, až ke Galerii Uffizi a Academia Gallery. Jádrem prohlídky je galerie Uffizi a pohled na dech beroucí dílo Leonarda da Vinci „Adoration of the Magi“, které po letech restaurátoských prací uvidí veřejnost naživo až v roce 2016.

Florencie a galerie Uffizi

Vánoční Kameňák

Pátý díl série se značkou Kameňák opět sleduje neskutečné karamboly kolem starosty Pepana, který tentokrát opravdu nemá klidný adventní čas. Ve filmu, jehož reřii převzal po Zdeňku Troškovi režisér a kameraman F. A. Brabec, si zahrají Václav Vydra nejml., Jan Antonín Duchoslav, Ladislav Hruška, Hana Čížková, Dana Morávková, Václav Upír Krejčí a další.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!