Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V kinech: hvězdně obsazený horor, biografie Lance Armstronga a krimi Legendy zločinu

Tour de France

  6:00
Tento týden vstupují do české distribuce tři slibné snímky. Do hororové gotické romance Purpurový vrch obsadil režisér Guillermo del Toro Miu Wasikowskou, Toma Hiddlestona a Jessicu Chastainovou. Životní příběh cyklistické legendy Lance Armstronga se rozhodl pod názvem The Program: Pád legendy zpracovat známý britský režisér Stephen Frears. Třetím filmem je kriminálka Legendy zločinu o jedněch z nejznámějších zločinců v historii Velké Británie.

Scenárista, herec a režisér Guillermo del Toro má na kontě filmy jako Hellboy, Faunův labyrint nebo scénáře filmů o Hobitovi. Ve svém nejnovějším režijním počinu sáhl po hororovém žánru kombinovaném s romantickým dramatem.

Mia Wasikowska ve filmu Purpurový vrch.
Tom Hiddleston a Jessica Chastain ve filmu Purpurový vrch.

Tajemný příběh zasadil do vikrotiánské doby a hlavní hrdinkou učinil Edith Cushingovou (Mia Wasikowska). Edith je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Po tragické smrti svého otce se provdá za záhadného cizince, sira Thomase Sharpea (Tom Hiddleston). Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, v jehož ponurých stěnách se Edith cítí velmi stísněně. K neblahé atmosféře přispívá i odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a děsivé vize. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít...

Pád legendy

Režisér Stephen Frears (Královna, Philomena, Špína Londýna, Hrdina proti své vůli) natočil příběh o raketovém vzestupu a pádu jednoho z nejslavnějších a nejkontroverznějších mužů v nedávné historii – sportovního cyklisty Lance Armstronga, světově proslulého vítěze a sedminásobného šampiona Tour de France. Film je inspirován knihou Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong od novináře Davida Walshe, který stál za odhalením Armstrongových podvodů. Walsh se snažil odhalit pravdu za každou cenu a následnou právní bitvou s Armstrongem riskoval celou svou profesní kariéru. Nakonec uspěl, a když se nělik členů z Armstrongova týmu rozhodlo promluvit, vyšel najevo odhalili jeden z největších sportovních podvodů v historii.

Legendy zločinu

Film režiséra a uznávaného scenáristy Briana Helgelanda (např. film 42) vypráví příběh gangsterů, dvojčat Reggieho a Rona Krayových. Jedni z nejznámějších neblaze proslulých zločinců v historii Velké Británie ovládali celou říši organizovaného zločinu, kterou v 60. letech dvacátého století vybudovali ve východní části Londýna. Hlavní dvojroli Rona a Reggieho ztvárnil Tom Hardy.

Tom Hardy v hlavní dvojroli ve filmu Legendy zločinu.

Autor: