Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V kinech: korsičtí Apači i novinka od autora Velké nádhery

Kultura

  12:20
Do kin vstupují dva zcela rozdílné debuty: francouzské drama o korsických teenagerech Thierryho de Perettiho Apači a ambiciózní Zimní příběh oscarového scenáristy Goldsmana. Dalšími premiérami tohoto týdne je studie znovuprobuzeného padesátníka ceněného italského režiséra Paola Sorrentina, autora Velké nádhery, a příběh hrdiny soutěže Británie má talent s názvem Životní šance.

Z filmu Apači foto: Artcam

Francouzský film Apači, který loni vyhrál festival Fresh Film Fest, ukazuje "tak trochu jinou Korsiku". Zatímco tisíce turistů okupuje pláže a kluby, pět teenagerů z městečka Porto Vecchio se jen tak z nudy vloupe do luxusní vily, jejíž majitelé jsou zrovna pryč. Ukradnou tu nejen pár bezcenných drobností, ale i dvě pušky. Když se majitelka vily vrátí z Paříže, ohlásí krádež svému známému, místnímu bossovi, který začne pátrat po vinících…

Film Apači ukazuje tak trochu jinou Korsiku...

 "Filmový debut režiséra Thierryho de Perettiho inspirovala skutečná událost: tři mladíci zavraždili čtvrtého a zakopali ho v lese. Snímek Apači je zneklidňující úvahou o duchu současné Korsiky, kde se střetává odkaz nepokojné minulost s tušením cynické budoucnosti," píše ve své recenzi Marcel Kabát. "Sílu autenticity dodává snímku Apači prostředí letoviska Porto Vecchio, kde se odehrál skutečný případ: na první pohled vypadá jako rajský záliv, ve skutečnosti je obklopené bažinami," pokračuje Kabát. Celou recenzi si můžete přečíst v dnešním vydání Lidových novin.

Zimní příběh

Režijní debut úspěšného scenáristy Akivy Goldsmana (držitel Oscara za scénář k filmu Čistá duše) je prezentován jako "film o zázracích, prolínajících se osudech a odvěkém střetu dobra a zla". Snímek, kterýje adaptací stejnojmenného románu Marka Helprina o nešťastné osudové lásce, je hvězdně obsazen: hrají Colin Farrell, Jessica Brown Findlay (známá z televizního seriálu Panství Downton) nebo držitel Oscara Russell Crowe (Gladiátor).

Colin Farrell ve filmu Zimní příběh

Přesto film nesplňuje očekávání. "Goldsmanova neschopnost zvládnout vlastní ambiciózní scénář však vede jen k tomu, že slibně vyhlížející vyprávění (opatřené dokonce jedním zajímavým zvratem) se rozbředne do podoby dietní podívané, vhodné pro frekventantky šicího kroužku," píše recenzentka LN Alena Prokopová. Její článek si můžete přečíst v dnešním vydání Lidových novin.

Životní šance jednoho tlouštíka

Komedie britského režiséra Davida Frankela (Ďábel nosí Pradu, Marley a já), je natočená podle skutečného příběhu hrdiny historicky první sérii televizní show "Británie hledá talent" - Paula Pottse. Ten vystoupil poprvé jako typický outsider – nevzhledný tlouštík, který prohlásil, že bude zpívat operní árii, však nakonec v soutěží zvítězil a operní album, které následně vydal, se stalo nejprodávanější deskou v několika zemích světa. Hlavní roli ve filmu hraje James Corden (Gulliverova cesta, Tři mušketýři), který musel kvůli roli výrazně přibrat a absolvoval i lekce operního zpěvu.

Z filmu Životní šance

Následky lásky - pokračování úspěchu Velké nádhery?

Italský režisér Paolo Sorrentino, jehož Velká nádhera získala ocenění za Nejlepší evropský film a nominaci na Oscara, přichází s novým filmem nazvaným Následky lásky. Tentokrát zkombinoval prvky kriminálního žánru s analýzou stárnoucího člověka, kterému mezi prsty uniká život, a který už jen nečinně pozoruje okolní svět bez známky jakéhokoliv sentimentu či emoce.

Tonni Servillo ve filmu Následky lásky

V hlavní roli padesátníka Titta, který vede extrémně nudný, extrémně rutinní a extrémně nezáživný život v blíže nespecifikovaném švýcarském hotelu, se opět objeví Toni Servillo, který exceloval ve Velké nádheře. Tittovu každodenní rutinu, která sestává pouze z několika neměnných úkonů, však naruší láska a všechny problémy, které z ní vyplývají. Jeho dosavadní život bez práce, plný samoty, ticha, vykouřených cigaret a vypitých skleniček v hotelovém baru, se najednou začne měnit…

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!