Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Lipsku začal knižní veletrh. Láká mladé čtenáře, představí se i Češi

Kultura

  14:34
LIPSKO/BERLÍN - První návštěvníky dnes přivítal mezinárodní knižní veletrh v Lipsku, který v saském městě potrvá do neděle. Hlavními tématy jsou letos knihy pro děti a mládež spolu s literaturou střední a východní Evropy.

V Lipsku začal knižní veletrh. foto: ČTK

Mezi 1500 pozvanými autory, mezi nimiž figurují i němečtí nositelé Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass a Hertha Müllerová, se představí také desítka literátů z České republiky.

V rámci již tradiční doprovodné akce Lipsko čte budou mít svá autorská čtení mimo jiné kandidátky na letošní cenu Magnesia Litera za prózu Markéta Pilátová, Kateřina Tučková a Petra Soukupová nebo loňský držitel literární Ceny Josefa Škvoreckého Tomáš Zmeškal. Už dnes večer se mohou zájemci seznámit s kritiky ceněnou prvotinou Markéty Pilátové Žluté oči vedou domů.

Zacílení na střední a východní Evropu podtrhuje rovněž výběr letošního laureáta knižní ceny za smíření mezi evropskými národy. Tu ve středu večer během slavnostního zahájení veletrhu převzal maďarský historik a publicista György Dalos.

Jinak má ale lipské výstaviště patřit hlavně mladým. Už dnes do výstavních hal přišly stovky malých i odrostlejších čtenářů, aby si zalistovaly knižními novinkami a setkaly s jejich oblíbenými autory a populárními osobnostmi známými z německých televizních obrazovek.

Dnes je přitáhl například komik Michael Mittermeier, v příštích dnech budou lákadly němečtí herci Ben Becker a Marianne Sägebrechtová nebo výstřední zpěvačka Nina Hagenová, kteří představí také své literární počiny. Tahákem na závěr veletrhu má být příjezd i v Německu nesmírně oblíbeného českého zpěváka Karla Gotta, který zde v neděli pokřtí novou knihu o sobě.

Organizátoři očekávají, že si každoroční svátek milovníků literatury nenechá ani tentokrát ujít více než 100 000 lidí. Pochvalují si i stabilní zájem vystavovatelů. Letos se jich v Lipsku prezentuje téměř 2100 z 39 zemí světa.

Nechtěně se jedním z ústředních témat letošní přehlídky stala autorská práva a jejich ochrana. Způsobil to výběr mladé německé autorky Helene Hegemannové a jejího debutu Axolotl Roadkill mezi kandidáty na cenu lipského knižního veletrhu. Vycházející hvězda německé literatury totiž již dříve přiznala, že některé pasáže převzala z románu jiného místního spisovatele, aniž to ve své knize uvedla.

To rozpoutalo v Německu debatu, zda je možné oceňovat plagiáty a plagiátory. Ohradil se zejména německý Svaz spisovatelů, podle něhož volba Hagemannové "demonstruje neblahé přijetí porušování práva do zaběhnutého chodu literatury".

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...