Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Londýně se vydražilo Kupkovo Tryskání II v přepočtu za více než 230 milionů korun

Obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Tryskání II (Le Jaillissement II). foto: Sothebys

Londýn - Za 7,551 600 liber (230,8 milionu Kč) se v londýnském aukčním domě Sotheby’s vydražil obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Tryskání II (Le Jaillissement II). Částka výrazně překonala očekávání: Aukční síň původně předpokládala, že se abstraktní malba z 20. let minulého století prodá za 1,5 až 2,5 milionu liber (45,8 až 76 milionů korun). Podle dostupných údajů se Tryskání II stalo nejdražším dílem českého původu prodaným v zahraniční aukci v posledních desetiletích.
  22:20aktualizováno  22:44

Umělecká hodnota i atmosféra ve společnosti. Proč mohly padat aukční rekordy za Kupku a Pištěka?

Obrazy křížících se diagonál připomínající velkolepou katedrální architekturu s názvem Tryskání vznikly v letech 1922 a 1923 celkem tři. Jeden má ve své sbírce Národní galerie Praha.

Obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Tryskání II (Le Jaillissement II).
Obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II (na snímku z 26. října 2020 z...

Odborník na trh s uměním Jan Skřivánek řekl, že jde o výjimečnou sumu za dílo českého autora. „Pokud mi prodej Kupkova obrazu loni v Praze, kdy se jeho Divertimento II prodalo za 90,24 milionu korun, připadal nadhodnocený, ve světle dnešní aukce vidím cenu jako opodstatněnou,“ uvedl Skřivánek. Divertimento II bylo až dosud nejdražším Kupkovým dílem prodaným v Česku i v zahraničí. Konečná cena Tryskání II by se přitom mohla ještě zvýšit, protože nejsou započítané některé další poplatky.

Nové české rekordy na aukci obrazů. Kupkovo dílo se prodalo za 90 milionů korun, Pištěkovo za více než 25

Dílo Tryskání II už Sotheby’s nabízela v roce 2004 a počítala s cenou 250 000 až 350 000 liber (7,6 až 10,6 milionu korun) bez aukční provize, obraz se ale tehdy neprodal. V té době se i v ČR Kupkovy obrazy prodávaly asi čtyřikrát levněji než dnes.

O Tryskání II v aukci sehráli souboj tři dražitelé na telefonu, všichni volali z Londýna a podle Skřivánka by zřejmě mezi nimi mohla být i česká stopa.

Kupka za třicet milionů a další vzácné kousky. Online dražba ukáže mistrovská díla

Kupkův obraz je podle dostupných údajů nejdražší dílo české provenience, prodané na zahraniční aukci v posledních desetiletích. Dosud tento primát patřil obrazu Trůnící Panna Marie s dítětem, připisovanému dílně Mistra vyšebrodského oltáře, který se prodal 30. listopadu 2019 na aukci v Dijonu za v přepočtu 158 milionů korun. O dílo přitom stála i pražská Národní galerie, nakonec jej ale získala mnohem proslulejší umělecká instituce - Metropolitní muzeum v New Yorku.

Kupka patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru - orfismu, který přibližuje malířství jiným uměním jako například hudbě či poezii. Námět v jeho kompozicích ustupuje do pozadí a rozhodující je skladba barev a linie.Abstraktní malby Františka Kupky (1871 až 1857) dlouhodobě obsazují první místa českého aukčního žebříčku. V první desítce jsou teď čtyři, tři příčky patří Oskaru Kokoschkovi a po jednom místě má Toyen, Mikuláš Medek a Josef Šíma.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...