Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Londýně vydraží obraz od Klimta. Zájemce musí sáhnout hodně hluboko do kapsy

Kultura

  6:00
LONDÝN - Mistrné dílo Blumengarten malíře Gustava Klimta z roku 1907 může získat sběratel, který ho vydraží 1. března na akci v londýnské aukční síni Sotheby ́s. Unikátní nabídka má ale jeden háček - dražitelé očekávají, že se za dílo zaplatí minimálně 45 milionů liber.

Gustav Klimt - Blumengarten. foto: Sotheby´s

Barvami hýřicí olejomalba na plátně je považována za jedno z nejlepších děl malíře Gustava Klimta. Obraz Blumengarten byl poprvé vystaven ve Vídni v roce 1908 a pak setrvával v její Rakouské galerii (Österreichische Galerie). Naposledy ho veřejnost mohla vidět v Královské akademii umění v Londýně v roce 2016.

Stát vzácný Klimtův obraz nekoupí, ztíží ale vlastníkům jeho možný prodej

„Převážná většina Klimtových olejomaleb takového rozsahu je v muzeích po celém světě a jenom pár se jich za posledních deset let objevilo v aukcích,“ sdělila k akci Helena Newmanová, spoluvedoucí modernistické a impresionistické sekce Sotheby ́s. Klimtovy malby jsou vždy ceněným a drahým uměleckým zbožím. V roce 2006 koupila americká moderátorka Oprah Winfreyová portrét Adele Bloch-Bauerové II za 70 milionů liber. Minulý rok ho prodala zájemci z Číny, který ji za dílo zaplatil 150 milionů liber, což je víc než půlka toho, kolik stála celá nová budova slavné galerie Tate Modern, kterou otevřeli minulý rok. V Tate Modern Klimta často vystavují. V roce 2015 prodal ruský miliardář Dmitry Rybolovev čínskému zájemci obraz Vodní hadi II za 170 milionů dolarů, jak uvádí agentura Bloomberg.

Předpokládá se, že dražba Blumengartenu bude senzace a je možné, že obraz skončí v Asii. „Obraz Blumengarten je esteticky přitažlivý pro všechny, ale speciálně pro asijské sběratele, protože Klimt čerpal inspiraci z asijského umění,“ dodává Newmanová.

Gustav Klimt: Dáma s rukávníkem.
Celá kauza se točí kolem Klimtova obrazu Dáma ve zlatém.

Gustav Klimt byl významný rakouský malíř s českými předky. Mezi jeho významná díla patří třeba Polibek, Portrét Adele Bloch-Bauerové, Danäe a Pallas Athena.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...