Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Folkové prázdniny v Náměšti: přijede Radůza i Hradišťan

Kultura

  7:00
NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU - Festival zahrnující interprety world music, moderního jazzu, lidové hudby a folku se uskuteční ve dnech 20. až 27. července.

Radůza foto: MAFRA - Martin Horký

Tradiční součástí bude odborné kolokvium, letos na téma Od folkloru k world music: Co patří do encyklopedie. Novinářům to řekl dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Podobný seminář, kde se na jednom místě setkávají lidé zabývající se folklorem, etnickou, folkovou a lidovou hudbou i takzvanou world music a diskutují o hudbě z odborného i žurnalistického pohledu, je podle Schmidta v Česku unikátní.

Významný je také sborník přednášek, který po kolokviu vyjde. "Je o něj zájem i v zahraničí. Odkazují na něj různé práce nejen studentů, ale i odborníků," tvrdí Schmidt. Kolokvia se zúčastní například hudební publicista Petr Dorůžka nebo hudební skladatel Miloš Štědroň.

O lásce a náklonnosti

Organizátoři předpokládají, že mezi desítkami hudebníků a skupin budou největšími lákadly koncerty písničkářky Radůzy a skupiny Hradišťan. O folkové prázdniny je podle Schmidta stále zájem, každý z koncertů vidí stovky diváků nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

"Těžko uvést celkovou návštěvnost, řada lidí třeba kromě koncertů absolvuje i některou z několika desítek uměleckých dílen," uvedl Schmidt. Podle něj vzrůstá obliba Folkových prázdnin u rodin s dětmi.

Spojovacím článkem letošního festivalu je téma O lásce a lidské náklonnosti. Přehlídku zahájí koncert septeta francouzského kytaristy Juana Carmony, přezdívaného "princ flamenka". Mezi významnými zahraničními hosty bude například finská akordeonistka Johanna Juhola.

Domácí scénu bude mimo jiné reprezentovat folkrocková skupina Zrní, kterou Akademie populární hudby vyhlásila objevem roku.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...