Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V neděli půjde do dražby Magorova sbírka

Kultura

  7:00
PRAHA - Sbírka před rokem zesnulého básníka a teoretika Ivana Martina Jirouse, která čítá na čtyři desítky děl, bude součástí aukce v pražské Nové síni ve Voršilské ulici.

Pavel Reisenauer: Anděl, konec 80. let, ze sbírky Ivana M. Jirouse foto: pragueauctions.com

Nedělní aukce výtvarného umění nabídne celkem čtyři stovky položek především současného a moderního umění. Část z nich je součástí sbírky Ivana Martina Jirouse alias Magora. V katalogu společnosti Prague Auctions jsou také soubory z pozůstalosti Jiřího Balcara a Jana Kotíka.

Dražená sbírka Ivana M. Jirouse

Viktor Karlík: Magorův hlídač, 1988-89, ze sbírky Ivana M. Jirouse

Jirousova sbírka je konvolutem zejména obrazů a kreseb Jirousových přátel z řad umělců, jsou v ní ale i díla jeho rodinných příslušníků. Z Jirousovy sbírky se budou dražit kresby Karla Nepraše a Jiřího Načeradského, obrazy Vladimíra Kokolii, Pavla Reisenauera, Viktora Karlíka, Otto Plachta, Davida Bartoně nebo Pavla Kirschnera. Vyvolávací cena většiny děl je mezi jedním a pěti tisíci korun, oleje a větší práce mají ceny vyšší.

Předaukční výstava se koná do soboty v Nové síni ve Voršilské ulici v Praze 1, dražba se bude konat tamtéž v neděli od 13.30. Katalog si mohou zájemci prohlédnout též na internetu.

V další nabídce nedělní aukce je také 12 pastelů Karla Malicha z let 2004 až 2009 s vyvolávací cenou od 19 tisíc do 75 tisíc korun. Sběratelé také mohou získat díla Zdeňka Sýkory, Olbrama Zoubka, Květy a Jitky Válových, Václava Špály, Adrieny Šimotové, Jiřího Sopka, Zdeňka Sklenáře, Kamila Lhotáka, Jiřího Koláře, Krištofa Kintery, Milana Grygara či Emila Filly.

Autoři: ,