Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V nominacích na Anděly boduje Ille, ve finále je Bárta, Dyk a Ruppert

Kultura

  17:00
Akademie populární hudby vyhlásila nominace na ceny Anděl za rok 2013 v hlavních kategoriích. Nejvíce nominací posbírala kapela Ille, uspět může jako skupina, objev a s písní Holka ve tvý skříni také v kategorii skladba roku. V kategorii zpěvák roku jsou nominování Dan Bárta, Vojta Dyk a Matěj Ruppert.

Skupina Ille foto: Jiří Hroník

O konečných výsledcích rozhodnou akademici v průběhu dubna, letos se hlasování neuskuteční v přímém přenosu. Ceny se letos budou předávat 14. května v Hudebním divadle v Karlíně v přímém přenosu České televize. "Důvody zrušení hlasování v přímém přenosu jsou tři - finanční náročnost, dramaturgie pořadu, kdy hlasování narušuje jeho hladký průběh, a nebezpečí technické závady na hlasovacím zařízení," řekl organizátor Cen Anděl Lešek Wronka.

Nominováni jsou i Bratři Orffové nebo Lenka Dusilová

V kategorii skupin mohou vedle Ille s deskou Holka ve tvý skříni uspět Bratři Orffové (Šero) a Mandrage (Siluety). Zpěvákem roku se může stát Dan Bárta (Maratonika), Vojtěch Dyk (Čauky Mňauky) nebo Matěj Ruppert (Happiness of Postmodern Age). Zpěvačkou roku bude Debbi (Love, Logic & Will), Lenka Dusilová (Live at Café v lese) nebo Sára Vondrášková (Under Quiet). Objevem podle akademiků bude Ille, Never Sol či Lenny, nejlepším albem za rok 2013 se stane Český kalendář (Michal Horáček), Idiot (Vladimir 518) nebo Šero (Bratři Orffové). Skladbou roku může být Cesta (Kryštof, Tomáš Klus), Holka ve tvý skříni (Ille) nebo Siluety (Mandrage). Cesta se možná stane i klipem roku, pokud jí dají hlasující přednost před klipy Kilovej bůh (Vladimir 518) a Up To Speed Now (Monkey Business).

O nominacích rozhodla přibližně stovka z celkového počtu 121 členů Akademi populární hudby. Moderátorkou slavnostního udílení cen bude Adéla Banášová. V programu mimo jiné vystoupí Michael Kocáb se svou skupinou, 4tet a kapela Chinaski. Vyhlášena bude také deska roku podle počtu prodaných kusů v roce 2013 a nový člen síně slávy.

Žánrové ceny už vítěze mají

Již 14. března byly vyhlášeny žánrové Ceny Anděl, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují. Brněnská skupina Insania získala dvě žánrové ceny, když se svým albem Zapal dům poraž strom uspěla v kategoriích hard & heavy i punk & hard core. V kategorii folk & country bodoval s albem Kořeny písničkář Jiří Smrž, na alternativní scéně porotce nejvíce zaujal Kittchen (Radio), v jazz & blues dominovala Beata Hlavenková (Theodoros). Nominaci ve dvou kategoriích měla Jitka Šuranská, nakonec s albem Nězachoď slunečko proměnila tu v kategorii world music. Elektronická hudba našla vítěze v kapele Vložte kočku (Seat), v kategorii hip-hop po dvou vítězstvích Prago Union letos nasbíral nejvíce hlasů Vladimir 518 (Idiot) a kategorii ska & reggae opanovala skupina Ting (Man vs Wild).

Autoři: ,

Prodej bytu 3+1 v Kojetíně
Prodej bytu 3+1 v Kojetíně

Nová, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 690 000 Kč