Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Olomouci dnes vystoupí flamenková hvězda Paco de Lucía

Slovensko-cest

  9:00
OLOMOUC - Ve čtvrtek začal v Olomouci mezinárodní festival flamenka a španělské kultury Colores Flamencos. Dnes na něm vystoupí hlavní hvězda, fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía.

Stavba pódia pro koncert španělského kytaristy Paca de Lucíi foto: ČTK

"Cílem festivalu bylo od samotného začátku představit žánr flamenco a vše, co k tomu patří. Postupem času se festival soustředí na celou španělskou kulturu v její nejrozmanitějších podobách," říká ředitel akce Viktor Šebesta. Na přehlídce se společně s organizátory podílejí i samotní Španělé, jedním z hlavních partnerů festivalu je španělská ambasáda. "Na festival jezdí i příznivci flamenka ze Slovenska či Polska. Mezinárodnost přehlídky je tak nejen v účinkujících, ale i v návštěvnících," doplnil Šebesta.

Ozdobou festivalu bude letos španělský kytarista a skladatel Paco de Lucía. Pro jeho koncert se mezi Sloupem Nejsvětější Trojice a Arionovou kašnou začalo ve čtvrtek stavět hlediště s tribunami pro 3000 lidí. Pódium ozdobí šest vzrostlých palem. Koncert budou snímat čtyři kamery, hudební zážitek přenesou na obrazovku velikosti třípatrového domu.

Mezinárodní festival flamenka a španělské kultury Colores flamencos patří mezi nejvýznamnější festivaly tohoto žánru ve střední a východní Evropě. Jeho první ročník se v Olomouci uskutečnil v roce 2009.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...