Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Olomouci vystavují rozšířenou sbírku děl průkopníka op-artu Vasarelyho

Kultura

  16:00
OLOMOUC - Sbírky Muzea umění v Olomouci se rozrostly o dvě významná díla světoznámého malíře a grafika maďarského původu Victora Vasarelyho. Jde o obraz Terek z roku 1951 a dva půl metru velkou tapisérii Harmas z roku 1966. O jejich získání usilovalo muzeum sedm let. Nejnovější přírůstky představuje nová expozice s názvem Victor Vasarely - Nová akvizice. Potrvá do poloviny května.

Victor Vasarely: Harmas, 1966, 260x244 cm, tapisérie (manufaktura Tabard, Aubusson). foto: Muzeum moderního umění Olomouc

„Nakupujeme díla z okolních států Visegradské čtyřky. Maďarská kolekce v tomto získávání je nejdále, stále jsme ale měli velký nedostatek, a to absenci děl Victora Vasarelyho. Proto jsme velmi intenzivně od roku 2007 usilovali o to, aby se tato situace změnila, což se díky kontaktům s jeho vnukem Pierrem Vasarelym podařilo vyřešit. Získali jsme tak tato díla,“ řekl ředitel muzea Michal Soukup. Podotkl, že důležitý je přitom tento významný zdroj, od kterého díla pocházejí, neboť ve světě existuje řada Vasarelyho falzifikátů.

Umělcův vnuk Pierre Vasarely, který přijel do Olomouce na zahájení výstavy, spolupráci s muzeem ocenil. „Plně si uvědomuji to úsilí za podpory ministerstva kultury a města Olomouce. Věřím, že jde o díla důležitá pro sbírku Středoevropského fóra Olomouc,“ uvedl. Obě získaná díla podle odborníků významně reprezentují autorovu tvorbu. Obraz Terek podle kurátorky Giny Renotiere vznikal v době, kdy autor hledal svébytný umělecký styl a zkoumal vyjadřovací možnosti jazyka geometrie. „Přestože plátno není velké formátem, potvrzuje Vasarelyho jedinečné postavení v evropské abstrakci poloviny 20. století,“ uvedla kurátorka.

Victor Vasarely: Terek, 1951, 33x31 cm, olej na plátně

Tapiserie Harmas naopak reprezentuje autorovo vrcholné období a patří mezi jeho klíčová díla. „Čtverce a kruhy v barevných kombinacích červené, hnědé, béžové a šedivé vytvářejí ve vzájemně se prolínajících polích působivou vrstvenou iluzi,“ uvedla kurátorka. Gobelín za autorova dohledu utkala manufaktura ve francouzském Aubussonu.

Nové sbírkové předměty na výstavě v Muzeu moderního umění doplní 15 serigrafií (uměleckých sítotisků) z let 1965 až 1986, které muzeu zapůjčila francouzská nadace Vasarelyho. Podle odborníků ilustrují autorův záměr zdokonalit techniku tisku a povýšit sítotiskové reprodukce na médium umělecké a estetické hodnoty.

Victor Vasarely: VEGA PAL 6, nedatováno, serigrafie, 77,5x67,5 cm

Díla světoznámého umělce maďarského původu, průkopníka op-artu Victora Vasarelyho představilo Muzeum umění Olomouc na přelomu let 2007 a 2008. Výstava zhruba 80 obrazů, grafik, soch, ale i velkoplošných tapisérií a multiplů měla mimořádný ohlas. Zhlédlo ji bezmála 20.000 lidí, což expozici zařadilo mezi nejúspěšnější projekty muzea. Šlo tehdy o vůbec první profilovou prezentaci Vasarelyho tvorby v Česku po roce 1989.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!