Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Oslava cirkusu a divadla. V Praze začal festival Letní Letná

Kultura

  22:25
PRAHA - V Praze začal desátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Zahajovacím představením byla první ze tří repríz novinky Daniela Gulka a souboru Cahin-Caha z Francie. Vznikla v rámci projektu Lacrimae, na Letné měla loni ochutnávku.

K dalším lákadlům festivalového maratonu, který potrvá do 3. září, patří francouzský soubor Les Colporteurs, jehož členové tu sklidili ovace už před pěti lety. foto: MAFRA - Dan Materna

Představení s názvem Rose s podtitulem Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán! je plné smyslnosti, erotiky a témat pro dospělé. Divákům navíc nabídlo vrcholná čísla nového cirkusu - akrobacii na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků i kontaktní tanec.

Pozdě večer pak Letní Letnou oficiálně zahájilo jednorázové vystoupení předních domácích souborů nového cirkusu. Jejich členové, které podpořili i někteří zahraniční umělci, zaplnili celý prostor parku od Kramářovy vily až za Hanavský pavilon.

Produkce, kterou režijně připravil Rosťa Novák s Cirkem La Putyka a jeho kapelou, byla přístupná zdarma. Dalšími aktéry večera byli členové souborů Décalages a Cirkus Mlejn, V.O.S.A. theatre, duo Daeman, Cirkus TeTy, divadlo T.E.J.P., klauni či Jiří Berousek, který reprezentoval tradiční cirkus.

Scéna plná příze

K dalším lákadlům festivalového maratonu, který potrvá do 3. září, patří francouzský soubor Les Colporteurs, jehož členové tu sklidili ovace už před pěti lety. Uvedou novinku spojující mistrovskou vzdušnou akrobacii na kovových lankách, trapéze, svislé tyči i na lanech. "A navíc také humor, poetiku, riziko a pohnutý životní osud režiséra a zakladatele souboru Antoina Rigota. Ten je na vozíčku a pohybuje se o berlích, ale do manéže se vrátil," uvedl ředitel přehlídky Jiří Turek. Rigotovo zranění nemělo s cirkusem nic společného; zranil se při skoku do vody. V Praze však kvůli operaci ramene nevystoupí.

I letos pamatuje Letní Letná na děti. Čtyřikrát denně uskuteční představení pro nejmenší.

V nejnovějším představení švédského souboru Cirkus Cirkör nazvaném Knitting Peace se obrazně i doslova proplétají výkony pětice akrobatů s úchvatnou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití a drátů. I tito akrobaté uvedli v Praze část v rámci projektu Lacrimae. Třetím kolektivem byl tehdy pražský Cirk La Putyka s Rosťou Novákem v čele. Letos uvádí inscenaci Risk. Už název nezastírá, že riziko je jejím hlavním tématem.

I letos pamatuje Letní Letná na děti. Čtyřikrát denně uskuteční představení pro nejmenší: vystoupí Teátr Víti Marčíka, Divadlo ANPU, bublinář Václav Strasser, Divadlo Koňmo, Circus Sacra a kejklíř Vojta Vrtek. Festivalová škola Letní Letňák naučí žáky ve věku od šesti do 15 let základům herectví, žonglování, výtvarných aktivit a práce s hlasem.

Festival vznikl v roce 2004, za tu dobu uspořádal na osm set představení pro více než 151.000 diváků.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.