130 let
Americký jazzový zpěvák Kurt Elling

Americký jazzový zpěvák Kurt Elling | foto: Timothy Saccenti

V Praze dnes zazpívá jazzová hvězda Kurt Elling

Kultura
  •   10:30
PRAHA - V rámci mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms dnes v Žofín Garden na Slovanském ostrově v Praze zazpívá americký jazzový zpěvák Kurt Elling.

Rodák z Chicaga vystoupí ve velmi komorní a zcela nové sestavě s kytaristou Charliem Hunterem, jehož sedmi- a osmistrunná kytara nahrazuje kytaru i basu. Za bicí usedne Derrek Phillips.

Elling vystoupí jako host nizozemského Metropole Orkestu řízeného šéfdirigentem Vincem Mendozou v Rotterdamu. Uznávaný zpěvák je držitelem nejen aktuální Grammy, ale mnohonásobným vítězem ankety kritiků prestižního amerického časopisu Down Beat.

Nakonec přijde Smrt v opeře

Letní hudební přehlídku Prague Proms zahájil 16. června koncert světově uznávaného trumpetisty Nicholase Paytona, který zkomponoval skladbu přímo pro Prague Proms. Ve světové premiéře ji uvedl s ČNSO, rezidenčním tělesem festivalu.

Prague Proms je letos ve znamení několika premiér. Na 8. ročník přehlídky konané mezi 16. červnem a 22. červencem zavítá vedle Paytona a Ellinga také americko-venezuelská klavíristka Gabriela Monterová. Posledním koncertem bude 21. července program s názvem Smrt v opeře. Podle pořadatelů je totiž většina oper tragédiemi, kdy hlavní hrdinové umírají. "Smyslem našeho koncertu je, přiblížit dramatické závěry zpěvoher, které stojí tak trochu ve stínu brilantních předeher a zamilovaných árií," vysvětlují.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz