Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Praze skončil Svět knihy. Akce překonala rekordní návštěvnost

Kultura

  11:00aktualizováno  17:54
PRAHA - Mezinárodní veletrh Svět knihy Praha, který v neděli skončil v metropoli, posunul hranice své každoročně vzrůstající návštěvnosti na rekordních 46 tisíc lidí. Letošní 24. ročník nabídl jako hlavní témata Komiks a Převratné 20. století. Mnoha pořady se prezentoval čestný host veletrhu, stát Izrael. O celé akci informovala Jana Chalupová.

Svět knihy. foto: ČTK

„Chceme být nejen místem, kde se nakupují knihy, chceme být také festivalem, velkou literární kavárnou, chceme, aby si pobyt na Světě knihy Praha užil každý, mladí, senioři, odborníci, laici, knihomolové i sváteční čtenáři. Chceme být svátkem knih a literatury,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

V závěrečný den se na pražském Výstavišti mimo jiné představil herec Igor Bareš, který přiblížil audioknihu Dům z karet. Zejména mládeží oblíbený stánek Fantasy & sci-fi seznámil se světem literární soutěže Daidalos pořádané měsíčníkem sci-fi a fantasy XB-1 a s možnostmi publikace vlastních textů. 

Rekordní počet 404 vystavovatelů z 22 zemí

‚Já se nikam vnucovat nebudu.‘ Kajínek vzdal účast na veletrhu Svět knihy

Čestný host veletrhu, stát Izrael, se prezentoval v pořadu s názvem Československo a Izrael - 70 let přátelství. V Sále komiksů se konala moderovaná beseda s Jaroslavem Němečkem, tvůrcem legendárního komiksu Čtyřlístek. Součástí programu spojeného s čestným hostem veletrhu byla i beseda s Drorem Mišanim, izraelským překladatelem, redaktorem a autorem netradičních detektivek.  

Kreslené příběhy na Výstavišti. Letošní Svět knihy bude ve znamení komiksů

Svět knihy Praha letos přivítal také rekordní počet 404 vystavovatelů z 22 zemí. Na ploše 3495 metrů čtverečních bylo 208 stánků. Část festivalového programu zůstala v prostorách Lapidária Národního muzea, kde se uskutečnily především debaty k tématu 20. století. Pavilon menších specializovaných nakladatelství vyrostl před Průmyslovým palácem. Venkovní plochu obsadil i nový pavilon Rosteme s knihou, ve kterém se konaly pořady především pro školy, mládež a rodiče s dětmi. 

V září se uskuteční první ročník akce svět knihy Plzeň. „Chceme festival zaměřit na vzdělávání, proto ho konáme na konci září a v univerzitním městě Plzeň,“ podotkla Chalupová. Více informací se nachází na www.svetknihy.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!