Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Praze poprvé vystoupí soul-jazzová legenda Natalie Cole

Kultura

  15:00
Americká zpěvačka Natalie Cole vystoupí 15. července v pražském Kongresovém centru v rámci festivalu Prague Proms. Půjde o její první koncert u nás, na kterém ji kromě vlastních hudebníků doprovodí také Český národní symfonický orchestr. na koncertě zazní výběr jejích největších hitů, swing-jazzových standardů i nových skladeb.

Natalie Cole foto: Prague Proms

Devítinásobná držitelka ceny Grammy, dcera jazzového zpěváka a hudebníka Nata Kinga Colea, začala vystupovat už v 11 letech. S otcem zpívala na řadě nahrávek, z nichž nejslavnější je swingový duet Unforgettable. Na profesionální scéně působí od roku 1975, kdy byla díky bezchybnému frázování a sametovému hlasu označována za novou Arethu Franklinovou.

Už první hit This Will Be, který v tehdejším Československu proslavila Marie Rottrová s textem Pavla Vrby Má se stát, jí o rok později vynesl dvě ocenění Grammy. V hitparádách zazářila také s coververzí písně Bruce Springsteena Pink Cadilac, v duetu s Rayem Charlesem Fever anebo s baladou Miss You Like Crazy. Uznání a další Grammy jí přineslo album jazzových standardů Take A Look, s nímž vystoupala na vrchol nejprodávanějších jazzových nahrávek žebříčku Billboard.

Díky pěveckým kvalitám spolupracovala také s interprety klasické hudby včetně Placida Dominga, José Carrerase nebo Andrea Bocelliho, s nímž loni nazpívala duet na své první španělsky zpívané album.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!