Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Praze v pondělí vystoupí Joe Bowie s Defunkt

Kultura

  18:34
PRAHA - V pondělí 20. dubna vystoupí v pražském Paláci Akropolis Joe Bowie a jeho groovy projekt Defunkt. Není mnoho koncertů, na kterých fanoušci zažijí atmosféru srovnatelnou s koncerty Maceo Parkera či Jamese Browna. Joe Bowie je jednou z mála autentických hvězd té doby.

Joe Bowie foto: www.rachot.cz

Defunkt je průsečíkem funku, jazzu i punku. Sestavou projektu prošli takoví velikáni jako Vernon Reid (Living Colour), Melvin Gibbs (John Zorn, Dead prez) či Lester Bowie (Art Ensemble of Chicago). Defunkt rozvíjí to, co předpovídali hudební geniové posledních dekád: kousavý jazz/funk Milese Davise, kolizi saxofonu Ornette Colemana s baskytarou Jamaaladeen Tacumy nebo funkovou vizi Jimiho Hendrixe, kterou vytvořil Prince.

Defunkt je první kapela která vytvořila reálné spojení mezi populární hudbou a extrémními styly. Už počátkem 80. let předpověděla pozdější rap. V době, kdy to ještě vůbec nebylo běžné, vystupovala jak na rockových tak i jazzových festivalech i v soulových klubech. Budovala si respekt v undergroundu i mezi muzikanty. V žádném stadiu kariéry ale nepřistoupila na kompromis a udržela si autentičnost.

Během své třicetileté dráhy kapela sdílela podium s osobnostmi jako James Brown, David Byrne a Talking Heads, The Clash, Hans & Candy Dulfer, Isaac Hayes, Prince, Larry Graham, Michelle N’dChello, Maceo Parker a stovkami dalších.

Defunkt - Knuckle Sandwich

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!