130 let
Mariane Faithfull

Mariane Faithfull | foto: Reprofoto

V Praze vystoupí rocková femme fatale 60. let Marianne Faithfull

Kultura
  •   16:30
PRAHA - Padesát let na scéně slaví osudová žena mnoha rockerů a hybatelka hudebního dění nejen 60. let Marianne Faithfull. Její podzimní turné 50th Anniversary World Tour je ohlédnutím za tvorbou autorky, která příští rok oslaví sedmdesátiny, ale i představením jejího zatím posledního alba Give My Love to London, které vyšlo loni. Marianne Faithfull vystoupí 29. října v Divadle Archa.

Britská zpěvačka, hudební skladatelka, hudebnice a herečka Marianne Faithfull (1946) studovala na katolické St Joseph’s Collegepochází. Její matka Eva von Sacher-Masoch byla baletka a šlechtična rakouského původu, otec byl agentem britské tajné služby MI6.

zdroj: www.youtube.com

Z naivní zpěvačky popsongů 60. let se Faithfull propracovala v respektovanou a velmi autentickou interpretku, jejíž „whiskou prosáklý a nikotinem zastřený “ hlas věrně ilustroval její turbulentní život. Během pěti dekád nazpívala řadu songů Kurta Weilla, interpretovala Toma Waitse, nazpívala meziválečné americké jazzové a muzikálové šlágry, ale představila i původní tvorbu. Mezi její nejvýznamnější a nejvýše oceňovaná alba patří post-punkové Broken English (1979), Strange Weather (1987), 20th Century Blues (1997), Kissin ́ Time (2002) a Before The Poison (2004).

Od 60. let Marianne Faithfull průběžně pracovala i jako filmová herečka. Natočila kolem třiceti snímků, proslavil ji film The Girl On A Motorcycle (1968), zatím naposledy velmi výrazně zazářila ve snímku Irina Palm v roce 2007.

Mariane Faithfull

Kromě své umělecké tvorby proslula Marianne Faithfull i svým životním stylem. V 60. letech byla milenkou Micka Jaggera, který pro ni napsal její největší hit As Tears Go By, kterým debutovala ve svých 17 letech. V bouřlivých 70. letech prošla protidrogovou léčbou, životem ve squatu, několika pokusy o sebevraždu a vážnými zdravotními problémy. Své umělecké vize i kritiku současného světa artikulovala na posledních albech, na kterých se podílela plejáda hvězných hostů.

zdroj: www.youtube.com

Mezi autory skladeb se vyjímají jména jako Beck, Damon Albarn, Billy Corgan, PJ Harvey, Jarvis Cocker nebo Antony Hegarty. Vloni Marianne Faithfull vydala album Give My Love To London s autorskými příspěvky Nicka Cavea, Rogera Waterse, Adriana Utleyho (Portishead), Briana Ena či Anny Calvi. O generaci mladší tvůrci však nijak nezastínili sílu ani naléhavost jejího projevu.

Marianne Faithfull vystoupila před českým publikem několikrát, naposledy v roce 2007 jako hlavní hvězda festivalu Colours of Ostrava.

Autor: Lidovky.cz