130 let

Sting Festival Metronome 2017. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

V Praze začal Metronome Festival. Vystoupil i slavný zpěvák Sting

Kultura
  •   22:32
PRAHA - Na Výstavišti v pražských Holešovicích začal v pátek odpoledne dvoudenní Metronome Festival, který nabídne čtyři desítky koncertů. Hvězdou sobotního programu byl od 21:30 britský zpěvák a skladatel Sting. Na místě bylo v několik tisíc lidí. Pořadatelé očekávají návštěvu přibližně 12 tisíc hudebních fanoušků.

Festival Metronome není jenom Sting. Zahraje čtyřicet kapel

Festivalové brány se otevřely ve 13:00 a program trvá do páté hodiny ranní. Koncerty

na hlavním pódiu, kde působí v roli moderátorky zpěvačka Tonya Gravesová, zahájil Thom Artway, letošní držitel dvou cen Anděl jako zpěvák a objev roku. Z tuzemských interpretů dále vystoupili Monkey Business, součástí jejich setu byla pocta zpěvákovi Georgi Michaelovi. „Lidé nebudou mít možnost vidět stejné vystoupení nikde jinde,“ uvedl zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert.

Na festivalu se dále představí Ewa Farna s jazzovým repertoárem a hostujícím kytaristou Davidem Dorůžkou, nebo kytarová kapela November 2nd, která si připravila společný set s někdejším frontmanem kapel Circus Praha a Snake Eaters Bradem Strattonem. Ze zahraničních interpretů Metronome nabídnul islandské GusGus, etiopskou zpěvačku Ester Radovou nebo britské The Veils. „Stejně jako jejich hudba je zajímavý i výčet filmových režisérů, kterým se muzika The Veils zalíbila natolik, že jí použili ve svých filmech. Namátkou například David Lynch, Paolo Sorrentino nebo Tim Burton. Celou kapelu můžete dokonce vidět v nové řadě legendárního Twin Peaks,“ podotkla dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

Český zpěvák Thom Artway vystoupil 23. června v Praze na hudebním Prague...
Izraelská zpěvačka s etiopskými kořeny Ester Rada vystoupila 23. června v Praze...

Sting zahrál plnohodnotný devadesátiminutový set. Připravil si směs největších hitů, skladby z období svého působení v kapele The Police nebo i repertoár z aktuální sólové desky 57th & 9th. „Na pódiu se obklopil svým dlouholetým kytaristou Dominikem Millerem, jeho synem Rufusem a bubeníkem Joshem Freesem z Nine Inch Nails. Sám se chopil baskytary,“ podotkla Šubrtová.

Od čtvrtka je v parku Stromovka zpřístupněný kemp. Po ukončení hlavního večerního programu bude provoz metra ve směru do centra posílen. Přibyla festivalová tramvajová linka číslo 40. Pro noční přepravu lze využít provoz tramvajových linek 93 a 94 přímo od Výstaviště do centra města s odjezdy každých deset minut. Akci provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. Pořadatelskou službu zajišťuje 114 lidí, kteří budou spolupracovat s městskou i státní policií.

Autor: ČTK