130 let
Philip Glass

Philip Glass | foto: Nonesuch Records

V Praze zazní česká premiéra 3. symfonie Philipa Glasse

Kultura
  •   7:54
PRAHA - V pražském Divadle Archa v pondělí zazní česká premiéra 3. symfonie amerického minimalisty Philipa Glasse. V rámci koncertního programu Americano ji zahraje pražský orchestr Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory.

Čtyřvětá Symfonie č. 3 pro 19 smyčců měla premiéru v roce 1995 v provedení Stuttgart Chamber Orchestra. Její tuzemská premiéra bude vrcholem večera, uvedení v Divadle Archa není náhodné. Právě v Arše vystoupili Glass s básníkem Allenem Ginsbergem v roce 1996.

Koncertní program nabídne spojení latinskoamerické, španělské a české barokní hudby, hudby indiánských kultur a soudobé severní Ameriky. Zazní barokní skladby Čecha Jana Josefa Ignáce Brentnera dochované v jezuitských misiích v Bolívii, skladby španělských skladatelů vydaných tiskem v 16. století v Praze nebo anonymní mariánský hymnus v indiánském jazyce Quechua ze 17. století.

ČTĚTE TAKÉ:

Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou získal evropské renomé díky svým vysoce ceněným koncertům a CD nahrávkám a stal se synonymem pro objevy z odkazu českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Jde o všestranné hudební těleso, jehož interpretační záběr sahá od renesanční hudby po hudbu současnou.

Glass, jeden z nejvýznamnějších současných skladatelů, loni uvedl v Ostravě svou pětihodinovou skladbu Music in Twelve Parts z let 1971 až 1974. V uplynulých 20 letech dvakrát vystupoval v Praze.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás