Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Praze zazní premiéra nově objeveného díla J. K. Vaňhala

Kultura

  10:00
PRAHA - Koncert v pražské Novoměstské radnici připomene 20. srpna 200. výročí úmrtí významného českého skladatele J. K. Vaňhala. Bude na něm uvedena světová premiéra skladatelovy Symfonie E-dur.

Orchestr Symphony Prague foto: symphonyprague.com

Vaňhalovu symfonii přednese symfonický orchestr Symphony Prague v rámci svého koncertního cyklu v Novoměstské radnici. Koncert 20. srpna proběhne přesně v den 200. výročí Vaňhalova úmrtí. Na koncertě vystoupí houslový virtuóz Miroslav Vilímec, který je zároveň koncertním mistrem České filharmonie. Záznam světové premiéry Vaňhalovy symfonie na koncertě pořídí Český rozhlas. 

Symfonie E-dur významného skladatele doby klasicismu je výsledkem bádání šéfdirigenta orchestru Symphony Prague Štefana Britvíka v Českém hudebním archívu.

Neobvyklá kompozice

"Z hudebního hlediska je skladba J.K.Vaňhala kompozičně velice zajímavá, neboť v této symfonii je ve volné větě použito koncertantní violoncello," uvádějí pořadatelé koncertu. "Nejedná se o koncertantní symfonii v pravém slova smyslu, ale o symfonii s využitím koncertantního nástroje, což je v hudební literatuře velmi neobvyklé."

Realizací skladeb starých mistrů se Štefan Britvík soustavně zabývá mnoho let a výsledkem je už několik objevů, např. Tři neznámé mše Jakuba Jana Ryby či Dechový kvartet Es-dur V. Pichla.

Autor: