Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Rudolfinu vystoupí pěvkyně, jež má Grammy za Jenůfu

Pěvkyně Karita Mattila. foto: Lauri Eriksson

PRAHA - Abonentní koncert s názvem Pocta Wagnerovi bude 1. května od 19.30 hodin v pražském Rudolfinu dirigovat Jiří Bělohlávek. V přímém přenosu jej uvede také stanice Českého rozhlasu Vltava. Hlavním hostem koncertu je pěvkyně Karita Mattila, oceněná několika Grammy
  15:00

Koncert s předstihem připomene skutečnost, že na 22. května připadá 200. výročí Wagnerova narození. Vedle šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, mladých instrumentalistů Jakuba Fišera a Jana Bartoše, skvělého mladého koncertního mistra orchestru Josefa Špačka v roli sólisty a mezzosopranistky Katariny Karneusové vystoupí ve finále večera mezinárodně vysoce uznávaná finská sopranistka Karita Mattila, která bude sólistkou slavné závěrečné scény z Wagnerovy opery Tristan a Isolda - Isoldiny smrti z lásky.

Výjimečná Isolda

„Karita Mattila je sólistkou, kterou zná publikum v Metropolitní opeře, v Covent Garden v Londýně, Vídeňské státní opeře a dalších významných operních domech, získala několikrát prestižní cenu Grammy,“ uvádí Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby stanice Vltava. V dramatické roli Isoldy dosud nebylo a zatím ani nebude na jevištích možné Karitu Mattilu slyšet, tím spíše jde podle něj o mimořádnou příležitost.

Jiří Bělohlávek a Karita Mattila se na pražském pódiu setkají poprvé. V cizině již ovšem spolupracovali mnohokrát, a to na operních scénách v dílech Leoše Janáčka. Sopranistka už ztvárnila Jenůfu v opeře Její pastorkyňa, za kterou získala v roce 2004 cenu Grammy, a také Emilii Marty ve Věci Makropulos či Káťu Kabanovou.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.