Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V rytmu samby a s úctou ke stáří

Kultura

  12:36
PRAHA - Brazilské filmy, kavkazská kinematografie a moudrost stáří - takové jsou hlavní tematické okruhy 33. Letní filmové školy, která startuje tento pátek a potrvá do 28. července.

Letní filmové školy se zúčastní i Václav Havel. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Na dvě stě třicet celovečerních filmů, zhruba stejný počet krátkých snímků, šestnáct divadelních představení, šest němých filmů s živým hudebním doprovodem, devatenáct koncertů, čtrnáct výstav a dvaadvacet workshopů - takový je kvantitativní výčet akcí letošní Letní filmové školy.
Hosté filmové školy
Na seznamu hostů je více než padesátka zahraničních i domácích osobností. K těm nejváženějším bude patřit jubilant Václav Havel, který přijede už v pátek, aby doprovodil představení Divadla na tahu a snímky Fenomén Hrádeček a Občan Václav Havel jede na dovolenou. Dorazit by měl brazilský režisér Hector Babenco, který tu uvede například svůj slavný film Polibek pavoučí ženy. Snímky z kolekce Kavkazský film doprovodí například scenárista a producent Rustam Ibragimbekov nebo režisér Elgar Šengelaja, který na závěr přehlídky převezme Cenu Asociace českých filmových klubů. Z Brazílie dorazí Fin Mika Kaurismäki, který se už patnáct let zabývá hlavně brazilskou hudbou a točí o ní filmy. Své fotografie a dokumenty ze skládek a slumů přiveze Marcos Prado. Atrakcí by měla být i návštěva Ailtona Krenaka, vůdce indiánského kmene Krenaků a poradce brazilského prezidenta. K tématu Člověk a stáří přispěje i britský lingvista David Crystal.

>Kromě spousty batůžkářů sem letos přijede například Václav Havel, Krzysztof Zanussi, Jerzy Stuhr, Elgar Šengelaja, Mika Kaurismäki nebo Hector Babenco - ačkoli nad účastí slavného brazilského filmaře stále visí otazník. Pokud dorazí, převezme na slavnostním zahájení z rukou Václava Havla Cenu Asociace českých filmových klubů.

Pod vedením Jiřího Králíka si Letní filmová škola stále drží svůj nenásilně výchovný charakter, to znamená, že systematicky představuje filmovou tvorbu určitých oblastí od nejstarších filmů přes klasiku až po současné snímky.

Takto komplexně tentokrát návštěvníci LFŠ poznají brazilskou kinematografii, která je ve více než šestisetstránkovém katalogu zastoupena padesátkou celovečerních filmů (z let 1919-2007). Kolekci brazilských filmů navíc doplní podrobná brožura - kdo bude chtít, odveze si z LFŠ o brazilském filmu dost jasnou představu. K vidění tu budou například úplně všechny filmy režiséra Glaubera Rochy.

Podobně obšírně se budou moci diváci seznámit i s kavkazskými filmy, tedy s produkcí Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu. Několik desítek filmů osobně uvede řada tvůrců, například Elgar Šengelaja.

Třetím hlavním tematickým okruhem LFŠ je Člověk a stáří, což je - jak se ukázalo například i na letošním karlovarském festivalu -velmi aktuální téma. Zhruba padesátka filmů z celého světa a z různých období představí lidské stárnutí z nejrůznějších pohledů. K vidění tu bude klasika - Poslední štace, Lesní jahody, Stařec a moře, Umberto D nebo Obrazy starého světa, ale i aktuální divácký hit Vratné lahve.

Dcera slavného francouzského režiséra Jeana Viga, Luce Vigová, se stala patronkou sekce nazvané Cena Jeana Viga, kam jsou vybírány originální a provokativní snímky, které ve své době zaznamenaly velký ohlas - tentokrát to je například Godardovo U konce s dechem nebo Menzelovy Ostře sledované vlaky.

Samostatné bloky filmů připomenou výročí jubilantů, kterými jsou letos například Jaroslav Foglar nebo Miloš Forman. Diváci uvidí také několik distribučních předpremiér: Faunův labyrint nebo Simpsonovi ve filmu. Poprvé tu také bude uveden nový film Iva Trajkova nazvaný Movie.

Velkou atrakcí by mělo být promítání pětice němých filmů (např. Utrpení panny Orleánské) s živým hudebním doprovodem. Do Hradiště dorazí i interaktivní Kinoautomat, který tu bude moderovat Eduard Hrubeš.

Zvláštní uzavřenou projekci hodlá v Hradišti uspořádat dokumentarista Miroslav Janek, který chce na základě reakcí diváků zkrátit snímek Občan Václav Havel, který má zatím více než tři hodiny.

Letní filmová škola si hodlá i letos zachovat neformální atmosféru, pro kterou jsou typické diskuse tvůrců s diváky a množství doprovodných akcí. Ta největší a nejhlučnější se uskuteční v neděli večer, kdy by měl Hradištěm projít brazilský karnevalový průvod, v němž se má sejít stovka domácích i brazilských hudebníků. Komornější ráz by mělo mít setkání Václava Havla s náčelníkem brazilských indiánů kmene Krenaků. Podrobnosti o filmech a doprovodném programu jsou na www.lfs.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!