Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V soundtracku filmu Místa se potkávají Tindersticks a Please The Trees

Kultura

  15:00
Film režiséra Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla, kteří už úspěšně spolupracovali na filmu Pouta, vypráví o dospívání na začátku 90. let v Česku. Hudební stránku svěřili tvůrci britskému hudebníkovi Davidu Boulterovi ze slavné kapely Tinderticks a domácímu Václavu Havelkovi, známému například z kapely Please The Trees. V ústřední písni Places zpívá spolu s Havelkou představitelka hlavní ženské role Johana Matoušková.

Jan Cina, Johana Matoušková a Vladimír Polívka ve filmu Místa foto: Cinemart

"David Boulter se s Vaškem Havelkou znali a dokonce se v minulosti domlouvali, že by spolu mohli něco nahrát. Tím bylo rozhodnuto,“ říká režisér Radim Špaček o vzniku hudební složky filmu. „S výsledkem jsem velmi spokojen, ten film tím dostal správný grády a pozvedlo ho to o několik úrovní výš. Poslední dobou mám bohužel pocit, že zvuk je pro mnoho mých kolegů to poslední, čemu věnují pozornost, na těch filmech je to znát a mě to hrozně irituje a štve. Snažím se zvukařům nabídnout stejnou energii a péči, jakou dávám i ostatním složkám, a odměnou mi pak je, že si každou projekci radostně užívám, i když ten film vidím už snad potisící," vysvětluje Špaček.

V hlavních rolích filmu „o lásce, ztrátě a pomstě“ se kromě Matouškové představí Vladimír Polívka a Jan Cina. Příběh vypráví o dvou devatenáctiletých klucích, Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina), kteří moc nevědí, co si počít se svými životy. Vše se změní ve chvíli, když se seznámí s dcerou místního prominenta Annou (Johana Matoušková), která do jejich života vnese něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy. Annin otec má navíc k dceři velmi ochranitelský vztah, a když se trojice zaplete do konfliktu ústícího v krvavou rvačku, usoudí, že přátelství jeho dcery s Adamem a Markem může být nebezpečné…

Jan Cina, Johana Matoušková, Jiří Štrébl a Vladimír Polívka

Film nejen pro pamětníky

Přestože 90. léta ve filmu nijak nevyčnívají, jsou všudypřítomná. Místa jsou podle tvůrců především příběhem o dospívání, lásce, ztrátě a nakonec i pomstě. Jsou určena jak mladým divákům, tak těm, kteří stáli na prahu dospělosti v 90. letech.

Scenárista Ondřej Štindl neopomněl například napsat scénu z nočního vysílání rádia, prostředí, které sám věrně zná jako DJ legendárního Rádia 1. S tím rozdílem, že v Černé Skále, dějišti filmu, hraje na rozdíl od Prahy Rádio Klídek. "Fascinuje mě specifický jazyk, kterým se vyjadřují nejen Ondřejovy postavy, ale i autor sám, což je tedy věc, kterou si diváci moc neužijí, ale snažím se jej vždycky alespoň částečně zprostředkovat situacemi a vizualitou," dodává na adresu scenáristy Ondřeje Štindla režisér Špaček. Ve filmu dále hrají Robert Nebřenský, Jiří Štrébl známý z Divadla Komedie nebo talentovaný slovenský herec mladé generace Jakub Gogál.

Z filmu Místa.

Film vstoupí do distribuce 18. září, ještě před tím je možné ho vidět předpremiéře. Více informací na facebookové stránce filmu www.facebook.com/mistafilm.

Autor: