Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V soutěži Jazz World Photo zvítězila Polka. Fotila na Manhattanu

Jazz World Photo 2020 - 1. místo foto: Jazz World Photo/Kasia Idźkowska

Vítězové sedmého ročníku mezinárodní fotografické soutěže Jazz World Photo měli být vyhlášeni včera v rámci jednoho z hlavních koncertů mezinárodního festivalu Jazzinec v Trutnově. Vzhledem k současné situaci v celém světě byli pořadatelé nuceni tuto událost zrušit a výsledky vyhlásit pouze online na sociálních sítích a webové stránce soutěže.
  13:46

„Současné události dokonale převrátily běh celého světa, o to silněji na mě působí, prohlížím-li si fotografie, které porotci v letošním ročníku naší soutěže vybrali. Nutí mne to k předčasné úvaze, jak asi bude vypadat příští ročník. Bude ještě vůbec možné takové fotografie pořídit? V kontextu současných událostí se to zdá být skoro nemožné. Ale věřme, že vše špatné je pro něco dobré a těšme se z těchto fotografií a na hudební zážitky, kterých si budeme ještě více vážit, až je opět budeme moc prožívat.“ říká Ivan Prokop, fotograf, člen poroty a spoluorganizátor soutěže Jazz World Photo.

Jazz World Photo 2020 - 1. místo
Jazz World Photo 2020 - 2. místo

Do sedmého ročníku soutěže zaregistrovalo své snímky 347 fotografů ze 41 zemí světa. Největší počet přihlášených byl tradičně z Evropy, ale nechyběly ani fotografie z dalších částí světa.

Osmičlenná porota, v níž zasedli respektovaní fotografové z několika zemí, ale třeba také zpěvák a fotograf Dan Bárta, hodnotila snímky anonymně, nezávisle na sobě, stejně jako v předchozích letech.

Podruhé v sedmileté historii se na prvním místě umístila žena. Tentokrát to byla Kasia Idźkowska z Polska s fotografií Russella Halla pořízenou na Manhattanu v New Yorku. Na druhé a třetí příčce se umístili Jura Třos z České republiky a Serge Heimlich z Francie.

Ceny v podobě fotografických objektivů pochází každoročně z dílny úspěšného obalového designéra Jana Činčery ze Studia Činčera. Třicet finálových fotografií soutěže si lze prohlédnout v galerii na stránkách jazzworldphoto.com.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...