Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Trutnově vystoupí i Arch Enemy, Havelka s Melody Makers a obnovená Vltava

Kultura

  10:44
PRAHA - Seznam vystupujících na Open Air Music Festivalu Trutnov letos doplní například švédští metalisté Arch Enemy, německá zpěvačka Angela Gossowová či britská skupina The Glitter Band. Z českých kapel se na přehlídce představí Melody Makers s Ondřejem Havelkou a obnovená Vltava.

Na festivalu v Trutnově vystoupí i Ondřej Havelka s Melody Makers. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Rocková přehlídka pod širým nebem s nejdelší tradicí v Česku se uskuteční od 19. do 22. srpna v tradičním areálu Na Bojišti.

Kapela Vltava v čele se zpěvákem, kytaristou a hercem Robertem Nebřenským se na scénu vrací po sedmileté přestávce. "Je to jedna z kapel, která pamatuje počátky Trutnova, kdy se nejednalo ani tak o festival, jako spíše o spiklenecké setkání po převratném roce 1989," zavzpomínal zakladatel festivalu Martin Věchet.

Již pozapomenutá kapela The Glitter Band patřila v 70. letech k hvězdám tehdy módního glam rocku. "Vyzkoušíme vystoupení zahraničního uskupení, které mladší návštěvníci nemusí vůbec znát a které jakoby na rockový festival zdánlivě nepatřilo," konstatoval Věchet.

Již dříve oznámenými hvězdami přehlídky budou britšní Manic Street Preachers, francouzský zpěvák alžírského původu Rachid Taha a americká kapela The Flying Eyes. Přijede i americko-německá skupina Trunk Show, francouzsko-německá skupina Irie Révoltés, Elvis Jackson ze Slovinska a mezinárodní projekt Tower of Dudes.

Po roce se do Trutnova vrátí také Eva Pilarová; tentokrát ovšem ne jako zpěvačka, ale jako kuchařka, která představí návštěvníkům své kulinářské speciality.

První ročník trutnovského festivalu se odehrál v roce 1987, nepovolenou akci tehdy rozehnala komunistická policie. Od těch dob patří k příznivcům a pravidelným hostům festivalu bývalý prezident Václav Havel.

Festival se od podobných akcí liší nejen délkou své historie, ale i tím, že není zaměřen výhradně na hudbu. Mnoho účinkujících i účastníků spojují podobné názory a životní postoje. "Kmen spiklenců", jak je Věchet nazývá, se netají odporem ke komunismu a jeho projevům. Na festivalu proto nemohou hrát například hudebníci vedení v seznamech někdejší Státní bezpečnosti jako agenti a spolupracovníci.

Každý festivalový ročník organizátoři věnují různým historickým osobnostem, které se nesmířily se zlem a nespravedlností ve společnosti, a na festivalu připomínají jejich činy. Letošní ročník věnují například Britovi Nicholasi Wintonovi. Ten těsně před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 československých židovských dětí, když je nechal převézt ve speciálně vypravených vlacích z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie.

Autor: