130 let

Pasta Oner - The Deposition from the Cross. | foto: DSC Gallery

V umění je pravda. Pasta Oner na výstavě odráží nepříjemnou realitu

Kultura
  •   12:00
PRAHA - Pasta Oner je jedním z nejvýznamnějších současných tuzemských umělců. Na výstavě Art is Truth v pražské DSC Gallery, která trvá do 9. listopadu představí nové olejomalby.

K vidění budou nejen obrazy vycházející z pro Pastu typického, tvarosloví a tématiky, ale také několik unikátních objektů, které vznikly přímo pro prostory galerie. S očekávanou sólovou show přichází dva roky po úspěšné výstavě Last Day in Paradise v pražském Mánesu. Ještě hlouběji na ní prolíná principy vysokého a nízkého, svátečního a všedního a také nebeského a pozemského. 

Brutální tvář současných válek představuje fotografická výstava Josefa Hníka

„Název Art is Truth vnímám jako tvrzení, že umění dokáže skvěle odrážet realitu, často dost nepříjemnou, a ukazovat ji ve světle a formě, před kterou normálně zavíráme oči. Divák skrze umění unese hodně,“ říká Pasta o výstavě, na níž bude k vidění kupříkladu velká světelná krychle s názvem Mandala, kterou sestavil z pětadvaceti různých příkladů křesťanského a islámského náboženství. Díla na výstavě obecně hodně čerpají z náboženských motivů.

Pasta Oner, výstava The Art is Truth.
Pasta Oner, výstava The Art is Truth.

Pozornost vyvolá figurální soubor, ve kterém se ve vrstvách prolínají skutečné postavy mafiánů s těmi vymyšlenými. Návštěvníci tu najdou „skutečného“ Pablo Escobara i filmového Tonyho Montanu, kterého ztvárnil Al Pacino. „V multimediální době jsme zahlceni obrazem a přestáváme rozlišovat, co je reálné. Obdivujeme záporné hrdiny a fandíme jim ve filmu, přitom si nevšimneme, že to samé děláme v reálném životě. I gangster touží po společenském uznání a někdy i popularitě,“ komentuje Pasta Oner své nejnovější práce, které propojuje motiv palmy, coby symbolu univerzálního klidu a luxusu. 

The Art is Truth
Pasta Oner

DSC Gallery, Praha
5. října - 9. listopadu

Autor: Lidovky.cz