Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V uších Fredie Mercury, na plátně Metropolis. Plzeň uvede hudebně-filmový experiment silent kino

Kultura

  13:00
PLZEŇ - První silent (tiché) kino v Čechách bude k vidění 10. srpna v Plzni. V rámci multižánrového festivalu Živá ulice se tu v historické kulise bývalého opevnění bude promítat němý film Fritze Langa Metropolis (1927), u kterého si diváci budou moci nasadit sluchátka a přepínat mezi původní hudbou a verzí od Freddieho Mercuryho z 80. let.

Metropolis (režie Fritz Lang). foto: Reprofoto

Langův Metropolis je jedním z vůbec prvních filmů žánru sci-fi, a také vrcholným dílem filmového expresionismu, které je zařazeno na seznam mezinárodního kulturního dědictví UNESCO. Film olivnil mnoho dalších tvůrců, a to nejen z oblasti filmu. Například německá skupina Kraftwerk natočila ke své skladbě Trans-Europe Express videoklip inspirovaný Langovým filmem a britská skupina Queen pro videoklip ke své skladbě Radio Ga Ga použila několik záběrů z filmu. Zajímavostí je, že plakát k tomuto filmu se stal v roce 2005 nejdráže prodaným filmovým plakátem v historii - americký sběratel za něj zaplatil 650 tisíc dolarů.

Z filmu Metropolis (1927) Fritze Langa.
Alfred Albert, Rudolph Klein-Rogue a Brigitte Helm ve filmu Metropolis (režie...

V Plzni bude film Metropolis promítán divákům se sluchátky, díky kterým budou moci volit mezi dvěma zvukovými stopami – původní hudbou Gottfrieda Huppertze z roku 1927 a popovou verzí z osmdesátých let, kterou pro film připravil Giergio Moroder ve spolupráci se zpěvákem Freddiem Mercurym. „Díky dvoukanálovým sluchátkům můžou diváci při sledování filmu přepínat mezi jednotlivými stopami. Sluchátka budou k zapůjčení zdarma na místě, jejich počet je však omezen, doporučujeme proto přijít včas,“ říká Táňa Švehlová, koordinátorka doprovodného programu Živé ulice.

Kino v Proluce bude pokračovat přehlídkou filmů od králů němé grotesky. K vidění bude komedie O patro výš, kde se Harold Lloyd snaží zdolat výškovou budovu, s hudebním doprovodem mladé indie kapely Ghost of You, dále nejlepší film Bustera Keatona Frigo na mašině, ke kterému zahrají alternativně rockové Květy, a nakonec film Charlieho Chaplina Moderní doba s hudebním doprovodem skupiny DVA. Promítání v pátek 14.8. pak zakončí pásmo animovaných filmů, které festival Živá ulice připravil dohromady s plzeňským sdružením Animanie.

Multižánrový festival Živá ulice s podtitulem „Plzeň ze všech úhlů“ se koná od 10. do 23. srpna v centru Evropského hlavního města kultury. Mimo letní kino program nabídne také koncerty, galerii ve veřejném prostoru, food festival, fashion market a další akce.

Autor: