Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V zahradě Sázavského kláštera zahrají Wabi Daněk a Bacily

Kultura

  17:45
SÁZAVA - Nevšední akci, kterou v malebné scenérii jedné z nejstarších českých památek pořádá už šestým rokem člen skupiny Neřež Vít Sázavský, navštíví i letos legendy českého folku a popu.

Vít Sázavský foto: ARCHIV MAFRA - Pavel Wellner

Hosty oslavy narozenin Víta Sázavského, která se uskuteční 17. května v Severní zahradě Sázavského kláštera, budou Václav Neckář s kapelou Bacily, Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem a zlínští AG Flek.

Tradice vystoupení v těchto místech vznikla v roce 2008, kdy zde kytarista a zpěvák skupiny Neřež Sázavský slavil padesátiny. Původně byl koncert zamýšlen jako ojedinělá akce, ale u posluchačů i hudebníků měl takový úspěch, že se Sázavský rozhodl večer zopakovat. ČTK o tom informovali organizátoři akce.

"Pořadí letošních účinkujících je pro mne líbezným ohlédnutím proti běhu času. AG Flek okouzloval svým zpíváním publikum ve stejné době, kdy si i naše kapela Nerez hledala své místo na slunci, Wabiho jsme poslouchali ještě dříve, to když jsme se začínali učit první kytarové akordy, a Vašek Neckář byl slavný už za mého dětství," uvedl k dramaturgii koncertu Sázavský.

Honák bez stáda

Návštěvníci koncertu se mohou těšit na skladby jako Možná už naposled nebo Carpe Diem v podání skupiny AG Flek, která na letošním ročníku koncertu oslaví 30 let od vydání své první desky Blázni umírají nadvakrát. Kapela, která zásadně ovlivnila tuzemskou folkrockovou scénu, otevře večer v rozšířené sestavě, v níž nebude chybět tvůrčí duo Ivo Viktorin a Karel Markytán a zpěvačka Blanka Táborská.

Oslavy budou pokračovat vystoupením Wabiho Daňka, jenž nedávno upoutal deskou Wabi a Ďáblovo stádo. Průřez jeho více než čtyřicetiletou hudební kariérou s ním představí dlouholetý spoluhráč, kytarista Miloš Dvořáček. O závěr večera se postará Václav Neckář s kapelou Bacily, který v roce 2011 zaznamenal velký úspěch s hitem Půlnoční, titulní skladbou k filmu Alois Nebel.

Vít Sázavský

Kytarista, violista a hudební aranažér působil v písničkářském duu se Zdeňkem Vřešťálem, po seznámení se Zuzanou Navarovou založili skupinu Nerez. Po rozpadu Nerez Sázavský aranžoval většinu písní na albu Divné století Jaromíra Nohavici (1996). Hrál v doprovodné Kapele (živé album Jaromír Nohavica a Kapela - Koncert 1998), ze které později vznikla kapela Neřež, ve které působí dodnes. Aranžoval písně i na dalších Nohavicových albech Moje smutné srdce (2000) a Babylon (2003). Jako autor a producent spolupracoval s Marií Rottrovou.

Autor: