Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Václav Klaus zahájil retrospektivní výstavu stovek děl Josefa Čapka

Kultura

  17:57aktualizováno  18:34
PRAHA - Velká retrospektivní výstava děl Josefa Čapka se pro veřejnost otevře ve čtvrtek v Jízdárně Pražského hradu. Nabídne návštěvníkům stovky děl, vedle těch slavných a známých ale bude její jádro tvořit Čapkova dosud neznámá tvorba. Výstavu dnes zahájil prezident Václav Klaus.

Výstava Josefa Čapka foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Tvůrcům expozice se podařilo získat i díla rozptýlená ve sbírkách
soukromých majitelů. Některá z těchto děl byla naposledy vystavena v roce 1946 na Čapkově posmrtné výstavě, a některá byla dokonce považována za nezvěstná.

Velká Čapkova výstava se na Hrad vrací po 30 letech. Prezident při
vernisáži uvedl, že o programu v hradní Jízdárně, která je podle něj
nejvýznamnějším výstavním sálem v Praze, vede často s ředitelem Správy Pražského hradu spory. Musí prý také odmítat lobbisty, kteří vnucují Hradu své výstavní projekty. "Mám na to často přísný názor, o této výstavě se ale vůbec nediskutovalo. Jsem rád, že se výstava Josefa Čapka takto vrací sem k nám," řekl.



Výstavu pořádá Správa Pražského hradu a Východočeská galerie v
Pardubicích, v Praze potrvá do ledna příštího roku a v Pardubicích bude mít reprízu od března do května 2010. V expozici budou moci návštěvníci zhlédnout Čapkovy oleje, kresby, grafiky, karikatury, ilustrace, knižní obálky a scénografické návrhy. Autorkou výstavy je historička umění Pavla Pečinková.

Při vernisáži připomněla, že podstatou umění pro Josefa Čapka byla
především konfrontací s bytím. Za hlavní úkol umělce považoval pravdivé vyjádření podstatných obsahů individuální životní zkušenosti, a díky tomu jsou jeho obrazy tak životné a cenné. "Jedinou a nejvyšší hodnotou tvorby pro něj byla umělecká svoboda. A to si dovedl uhájit až do konce," uvedla.

Velká retrospektivní výstava Josefa Čapka

Josef Čapek je mimořádnou osobností české kultury 20. století, která originálním způsobem zasáhla do řady tvůrčích odvětví. Jako výtvarník se výrazně uplatnil v oblasti malby, grafiky a ilustrace, karikatury, typografie a scénografie. Paralelně se věnoval i literární tvorbě a psal povídky, novely, dramata, moderní pohádky pro děti i reflexivní prózu mimořádné myšlenkové závažnosti a hloubky.

Před první světovou válkou patřil ke klíčovým představitelům české
avantgardy a jeho tvorba výtvarná i teoretická byla zaměřena k osobité adaptaci expresionismu a kubismu. Od 20. let stál jako solitér mimo dobové kolektivní programy, i když nové výtvarné tendence stále sledoval a kriticky komentoval. "Já si Čapka naopak cením proto, že dokázal odolat svůdným utopiím, neopíral se o kolektivní programy a manifesty a šel osamoceně cestou 'kulhavého poutníka'," řekla Pečinková.

Výstavu doprovází katalog, který vydává Galerie Zdeněk Sklenář. Ta před několika lety iniciovala i projekt dokumentace Čapkova díla, jeho souborný katalog dosud zejména odborníkům chyběl. K vernisáži vychází soupis Čapkovy grafiky a následovat by měly svazky shrnující jeho malbu a kresbu.

Rozhovor s kurátorkou výstavy Pavlou Pečinkovou čtěte v pátečním vydání deníku

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!