Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ukrajinská spisovatelka: Rusko je země ochočených lidí a Putin je psychopat se znaky sadismu


Spisovatelka Oksana Stomina | foto:  MFDF JI.HLAVA

Premium Rozhovor
Spisovatelka Oksana Stomina pochází z ukrajinského Mariupolu. Z města vyrabovaného ruskou agresí musela v březnu odejít. Její manžel, jeden z obránců oceláren Azovstal, je dodnes v ruském zajetí. Oksana píše poezii a prózu, míchá beletrii s dokumentem. A angažuje se za ukrajinskou věc. Šestadvacátého října se představí na Inspiračním fóru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Jste básnířka a aktivistka. Jde to dohromady? Má být literatura politicky a společensky angažovaná? Po všem tom, k čemu tohle angažmá přispělo ve 20. století?
Asi to nejde dohromady vždycky. Ale to je normální. Píšu taky intimní lyriku. Někdy ji sdílím, někdy ne, někdy ji dám číst pouze adresátovi. Ani moje básně o válce nejsou slogany. Jsem v poezii spíš přítel, co rozumí. Možná psycholog, který naslouchá a pak přemýšlí, než něco poznamená. Pokud básník publikuje své dílo a stane se veřejně známou osobností, má určité povinnosti. Musí být odpovědný za každé slovo, musí reagovat na události a deklarovat svůj postoj k nim. Protože ovlivňuje veřejné mínění.

Tou reakcí ale nemyslím politickou zaujatost, službu stranickým cílům a zájmům – to je vždycky smutný pohled… Myslím, že není nic důležitějšího než pravda. Důvěru lidí si musíte odpracovat, zasloužit! Tady se moje poezie prolíná s mým aktivismem, Oksana básnířka s Oksanou veřejnou aktivistkou a dobrovolnicí. A jedno pomáhá druhému.

Ruské plány na obnovu Mariupolu: ignorace civilistů, z Azovstalu bude park

Lidovky.cz: Jak jste se dostala k psaní?
Přivedla mě k němu matka. Psala mi básně. Dodnes mohu citovat kteroukoli z nich. Myslím, že jsem se naučila mluvit rovnou v rýmovaných verších. Jsem jí za to neskonale vděčná. Přečetla mi spoustu knih, ale teprve díky jejím veršům jsem pochopila, že kouzlit se dá i vlastníma rukama.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: